23/05/2025 Notícia

El CREAF uneix esforços amb l’Associació d’Agricultura Regenerativa Ibèrica per definir el model agrícola regeneratiu

Tècnic/a de comunicació

Gerard Gaya Gas

Sóc Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental per la Universitat Pompeu Fabra-BSM (2021) i estic graduat en Biologia ambiental amb una menció en Biologia Animal per la Universitat Autònoma

L’emergència climàtica i les sequeres que porta associades obliguen al sector agrícola a buscar alternatives de producció d’aliments que siguin més resilients i sostenibles ambientalment i econòmica. Un dels models que s’ha expandit més durant els darrers anys és l’agricultura regenerativa, el qual prioritza la salut del sòl i aplica tot un seguit de tècniques per restaurar-ne la fertilitat. El sistema agrícola regeneratiu creix en popularitat i interès, però encara no compta amb una certificació oficial i, per tant, hi ha una manca generalitzada de coneixement sobre què es i què no, quines tècniques inclou i quines són les seves bases. És per això que el CREAF juntament amb l’Associació d’Agricultura Regenerativa està impulsant el projecte REGEN (Regenerative Agriculture Engagement Network). 

Aquesta iniciativa, finançada per la European Climate Foundation, busca establir un marc conceptual comú per definir l’agricultura regenerativa a Espanya i, així, promoure la seva adopció com a model agroalimentari de futur. A partir de la caracterització dels seus principals casos d’èxit en diverses finques a escala estatal, el projecte vol difondre els principis de l’agricultura regenerativa a persones del sector tècnic, pagès i polític. 

javier_retana150

L’agricultura regenerativa és una realitat. Portem anys estudiant els seus beneficis i les seves mancances, i els resultats gairebé sempre ens sorprenen positivament.

En aquest sentit, s’han començat a realitzar visites a propietats agrícoles que implementen aquest model en diferents tipus de cultiu des de fa anys: “Partim de la gran feina feta amb el document de Definició i Criteris Generals de l’Agricultura Regenerativa a Iberia que vam desenvolupar des de l’Associació d’Agricultura Regenerativa Ibèrica (ARI) al 2022. Ara hem començat aquest projecte realitzant un debat a una finca olivarera de Córdoba amb la presència d’experts de tota Andalusia i la idea és recórrer gran part d’Espanya per conèixer els diferents punts de vista dins del sector i definir de manera clara i contundent el model d’agricultura regenerativa” explica Ana Digón, presidenta de l’ARI. Entre les finques que es visitaran s’inclouen produccions de fruiters, horta, viticultura i bestiar de carn o de llet, entre d’altres, per tal de sumar consens i suports d’aquells que vulguin recolzar una agro-ramaderia realment regenerativa, en mans de les famílies productores i avalada per la ciència més puntera.

pagesos_regenerativa

Els debats realitzats amb pagesos regeneratius de cada sector agrícola permeten escoltar diverses opinions abans de definir el model d’agricultura regenerativa per a aquell tipus d’explotació, generant un consens entre totes les parts implicades. Font: José Miguel Gallardo per a la Associació d’Agricultura Regenerativa Ibèrica i el CREAF.

El CREAF hi aporta, precisament, aquesta expertesa científica; fonamentada en diversos anys d’investigació en l’àmbit de l’agricultura regenerativa. Projectes de recerca previs com Polyfarming o RegeneraCat, on s’ha demostrat l’enorme potencial de la regeneració dels sòls a través de l’agricultura i la ramaderia, l’avalen com un dels interlocutors científics capdavanters i de referència a tenir en compte en aquest procés de caracterització del model a tota Espanya. “L’agricultura regenerativa és una realitat. Portem anys estudiant els seus beneficis i les seves mancances, i els resultats gairebé sempre ens sorprenen positivament” relata Javier Retana, investigador principal del projecte REGEN al CREAF i catedràtic d’ecologia de la UAB. “Aquesta nova iniciativa també ens permetrà mirar cap a Europa, establint connexions i sinergies entre iniciatives i agents clau per connectar el què estan fent els productors espanyols amb les polítiques i tendències europees”, finalitza.