La pèrdua d'hàbitats, la intensificació agrícola i la urbanització són algunes de les causes que han portat a l’alarmant davallada de pol·linitzadors a Catalunya. En aquest context, el projecte vol demostrar que la conservació de la biodiversitat comença en l'entorn més proper, convertint els més joves en protagonistes actius de la ciència i la protecció de la natura.
Segons l’equip, gràcies a aquesta iniciativa l’alumnat ha pogut descobrir una varietat de pol·linitzadors més gran del que s’esperaven i s’han convertit en petits experts per identificar què necessiten aquests insectes. A més, el professorat participant destaca que el fet que hagin anat científiques del CREAF com la Iraima Verkaik, la Clàudia Ortiz i la Laura Roquer a impartir alguns dels tallers, ajuda a trencar els prejudicis de gènere que encara s’hi troben a les aules, visibilitzant que les dones també fan recerca en ciència.
Al projecte participen les escoles de Catalunya: Cooperativa El Puig; Joan de Palà; Pia; Lacustària; Els Pins; Vedruna Sant Sadurní d’Anoia; Teresa de Pallejà; Dolors Montserdà-Santapau; L’Esculapi i La Salle Figueres. Més enllà del treball amb aquests centres, els materials didàctics, que ha elaborat l’equip del CREAF, també es publicaran al final del projecte de manera oberta, “perquè qualsevol escola els pugui fer servir”, remarca la Clàudia Ortiz.
AlasAulas s'emmarca dins dels esforços alineats amb l'Estratègia de Biodiversitat de la UE per al 2030 i contribueix al Pla Nacional de Conservació de Pol·linitzadors.