15/05/2025 Notícia

Un catàleg de solucions per a frenar la contaminació per nutrients en l'agricultura

Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia i comunicadora científica, actualment responsable de premsa del CREAF, també té experiència en projectes europeus i de divulgació científica.

El fòsfor, el nitrogen o el carboni es troben en mar i terra de manera natural i són nutrients essencials per al creixement de les plantes, entre altres coses. És per això que l'agricultura intensiva empra fertilitzants carregats d'aquests elements perquè els cultius siguin el més productiu possible. El problema és que no tots aquests nutrients s'absorbeixen ni els fan servir les plantes, de fet, un estudi recent alertava que l'agricultura perd prop d'un 80% del nitrogen que aplica. Aquest sobrant ‘viatja’ cap a rius i mars i provoca estralls a la natura; per exemple, el seu excés en l'aigua fa que les algues proliferin massa -el que es coneix com a eutrofització-, esgotin l'oxigen i acabin perjudicant la vida aquàtica. A més, també poden afectar la salut humana en contaminar fonts d'aigua potable amb nitrats, entre altres conseqüències. En aquest context, el projecte Europeu SEACURE investiga una sèrie de solucions per a prevenir, reduir i revertir aquest excés de nutrients posant el focus a la conca mediterrània.

La iniciativa, que va començar en 2024, la coordina el centre BETA de la Universitat de Vic i compta amb un consorci de 25 socis, entre ells el CREAF, que estan duent a terme actuacions en sis regions pilot -dues a Espanya: Mar Menor i Catalunya Central; dos a Itàlia: Conca del Po i Esino; i dos a Grècia: Tessàlia i Axios- per a avaluar un total de 16 solucions pràctiques. “En particular des del CREAF liderem l'anàlisi de balanços de nutrients per a estimar quant nitrogen i fòsfor entra i surt associat a les activitats terrestres, entre les quals tenen un pes essencial les activitats agrícoles i ramaderes”, explica Estela Romero, investigadora del CREAF i membre del projecte SEACURE. L'experta afegeix que, a partir d'aquests balanços, es podrà avaluar l'impacte potencial de cada acció, tant des del punt de vista ambiental com econòmic.

Estela_romero_150

SEACURE no només busca resultats científics, sinó també impulsar decisions de gestió basades en dades científiques que tinguin en compte l'eficàcia ambiental, la viabilitat econòmica i l'acceptació social de les solucions

Posar a prova setze mesures

Entre les solucions que testa el projecte s'inclouen les agrícoles centrades en reduir l'ús d'aquests nutrients, com a cultius de cobertura, que protegeixen el sòl quan no hi ha collita, eviten pèrdues de nutrients a fins i tot poden enriquir el sòl de manera natural; agricultura regenerativa, que redueix l'ús de fertilitzants químics i, en canvi, utilitza alternatives com a fertilitzants de base biològica (BBF) per a potenciar un sòl més saludable i fèrtil; o l'agricultura de precisió, que calcula de manera més exacta el percentatge de nutrients que necessita cada planta. A més, en zones pròximes a àrees rurals i urbanes també s'estan provant sistemes per a depurar l'aigua abans que els nutrients vagin a parar al riu o a la mar, per exemple, a través d'estanys amb algues, amb la revegetació de canals de reg, creant aiguamolls artificials o mitjançant l'ús de materials filtrants porosos que evitin l'arribada excessiva de nutrients amb l'aigua d'escorrentia durant episodis de tempestes.

“SEACURE no només busca resultats científics, sinó també impulsar decisions de gestió basades en dades científiques que tinguin en compte l'eficàcia ambiental, la viabilitat econòmica i l'acceptació social de les solucions”, finalitza Estela Romero.