13/03/2025 Notícia

Arriba la migració de les orenetes

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).

Ja ho deia Bécquer en els seus versos: “volverán las golondrinas”. Per al poeta sevillà, la migració de les orenetes era un símbol de l’amor perdut, però per a moltes altres persones és un signe de bones notícies. I és que, en la cultura popular, la presència de les orenetes s’interpreta com l’anunci de la primavera, una estació molt estimada per la societat i especialment pels pagesos i pageses, que veuen els seus horts renéixer.

De fet, hi va haver un temps en què es creia que les orenetes no migraven cap a altres terres, sinó que s’amagaven entre pedres i forats, segons Aristòtil, o que viatjaven fins a la Lluna. Evidentment, això és cosa del passat; ara sabem que les orenetes migren cap a terres més càlides, s’alimenten d’insectes i són una de les espècies estrella del projecte de ciència ciutadana RitmeNatura, que estudia si cada any arriben abans a causa de l’escalfament global. Parlem-ne.

On migren les orenetes?

L’oreneta comuna (Hirundo rustica) viu i cria a Europa la major part del temps, però migra cap a l’hemisferi sud —principalment a l’Àfrica— per passar els mesos més freds de l’hivern. I un cop les temperatures a la península tornen a ser suaus, hi torna. Per això, són un indicador de l’arribada de la primavera i del bon temps.

Tanmateix, els darrers anys s’ha detectat que tornen abans del previst a causa dels hiverns càlids derivats del canvi climàtic. De fet, segons han observat els voluntaris i voluntàries del projecte RitmeNatura del CREAF, algunes orenetes estan arribant fins i tot al gener a alguns indrets de Catalunya. Això suposa un problema per a aquests ocells, ja que poden patir nevades i glaçades després del seu retorn, i no estan adaptats per resistir-les.

Observacions orenetes 2025 - RitmeNatura

Observacions d'orenetes fins el 6 de març de 2025 a través de cites de persones voluntàries del projecte de ciència ciutadana RitmeNatura.

Observacions de voluntàries

L’observatori RitmeNatura, que coordinem al CREAF amb la col·laboració del Servei Meteorològic de Catalunya, estudia com afecta el canvi climàtic als cicles naturals de les diferents espècies de flora i fauna, la qual cosa es coneix com a fenologia. Dins d’aquests estudis, fem el seguiment científic de l’arribada de les orenetes a Catalunya a través de les fotos que ens envia el voluntariat mitjançant l’app iNaturalist.

Si tu també vius a Catalunya, no dubtis a fer-nos arribar les teves imatges de les primeres orenetes! Amb aportacions com aquestes ens ajudaràs a entendre com evolucionen els calendaris de la natura davant del canvi climàtic. Pots trobar un tutorial amb les instruccions pas a pas aquí:

Què mengen les orenetes?

Les orenetes són ocells insectívors, així que s’alimenten principalment d’insectes com les arnes, els mosquits o les abelles. De manera ocasional, també poden menjar baies i fruites.

El seu mètode de caça és molt vistós, ja que atrapen les seves preses en ple vol i sense aturar-se. Per això, aquelles persones que viuen a prop de nius d’orenetes les veuran molt actives a l’alba i al capvespre, pel fet que és el moment de més activitat dels mosquits.

Niu_oreneta_Dominipublic

Les orenetes busquen edificis, masies, granges i diferents racons de les zones urbanes per construir el seu niu. Imatge de domini públic

El niu de l’oreneta

Quan arriben a la península Ibèrica des del sud per criar, les orenetes busquen edificis, masies, granges i diferents racons de les zones urbanes per construir el seu niu. Encara que algunes persones puguin tenir cert recel a tenir aquests nius a casa seva, en realitat no són cap molèstia: no ataquen, no són massa sorolloses i, a més, deixen la zona lliure de mosquits!

A més, cal recordar que són una espècie protegida i que destruir els seus nius està penalitzat per la llei.