
Vols aprendre més sobre papallones alhora que participes en un projecte científic?
Ara que arriba el març, comença un nova campanya de seguiment de papallones al CREAF i, si estàs motivada, pots formar-ne part!
Les papallones són animals que gaudeixen d’una gran estima entre la societat. Tenen colors vistosos, viuen tant al medi més salvatge com a les ciutats i presenten una llengua molt especial per xuclar el nèctar de les flors, que es coneix com espiritrompa. En definitiva, són molt atractives. Per aquest motiu, els voluntariats que treballen amb papallones resulten ser tot un èxit i així ho hem pogut confirmar amb els nostres observatoris de seguiment de papallones urbanes –a Barcelona i Madrid, l’uBMS– i metropolitanes –a l’àrea metropolitana de Barcelona, l’mBMS– , que han aconseguit reunir gairebé un centenar de persones voluntàries.
Què fan aquestes persones papallonaires?
Què fan aquestes persones papallonaires?
Reconeixen i compten papallones. El principal objectiu dels voluntaris i voluntàries del observatoris de papallones és identificar quantes espècies de papallones hi ha al llarg d’un itinerari fixat i quina és la seva abundància. Durant tota la campanya de seguiment, que dura des del març fins al novembre, la persona implicada recorrerà cada setmana el mateix transsecte del parc, jardí, platja o espai fluvial d’una ciutat o d’un poble metropolità i un equip de recerca els donarà suport en tot moment.
Què reben a canvi?
Què reben a canvi?
Malgrat que els voluntariats tenen un component motivacional i altruista important, des de l’àrea de ciència ciutadana del CREAF confiem que donar un retorn a aquestes persones és essencial. En primer lloc, oferint formació. Els experts i expertes en papallones fan diversos cursos d’identificació i maneig de papallones per a les persones involucrades, així com una atenció dirigida per als dubtes que els sorgeixen. En segon lloc, cada any organitzem una jornada anual d’intercanvi, on el voluntariat es coneix entre ells, als investigadors i investigadores implicats i es comparteixen tots els resultats obtinguts en la campanya.
Què fem amb les dades?
Què fem amb les dades?
Participar en un projecte de ciència ciutadana com els observatoris de papallones del CREAF implica que les dades que recull el voluntariat serveixen per fer estudis científics. Per exemple, ajuden a entendre en què es diferencien les papallones urbanes de les d’ambients naturals, serveixen per detectar espècies inèdites als parcs metropolitans o estudiar com la sequera afecta aquests insectes.
Visc a Barcelona o Madrid
Visc a Barcelona o Madrid
L’Observatori urban Butterfly Monitoring Scheme (uBMS) fa un seguiment de les papallones que viuen en grans urbs. Pel moment, comptem amb una xarxa de voluntariat a Barcelona i Madrid. A Barcelona, el projecte compta amb 29 parcs i jardins de la ciutat, tot i que alguns d’ells no els visita cap persona actualment, així que es busquen persones voluntàries especialment pel Parc de la Vall d'Hebron, el Parc de l'Oreneta i el Parc de la Creueta del Coll.

Voluntaris del projecte de ciència ciutadana uBMS fent el seguiment de papallones al Parc del Carmel. Imatge: Galdric Mossoll
Visc a l’àrea metropolitana de Barcelona
Visc a l’àrea metropolitana de Barcelona
L’Observatori metropolitan Butterfly Monitoring Scheme (mBMS) fa un seguiment de les papallones que viuen en ciutats i pobles metropolitans. Pel moment, comptem amb una xarxa de voluntariat a l’àrea metropolitana de Barcelona i enguany incorporem tres llocs nous a la llera del riu Llobregat. Això suposa la primera vegada que incloem un espai fluvial naturalitzat i pots ser dels primers valents/tes d’entomar-ho! Són els següents:
- Riu Llobregat alt: Ca n’Albareda (Sant Andreu de la Barca)
- Riu Llobregat baix: Parc Agrari (Sant Boi de Llobregat)
- Riu Llobregat mitjà: Aiguamolls (Molins de Rei).
D’altra banda, el projecte, que compta amb 31 espais metropolitans per apuntar-se, actualment té dos llocs que no cobreix cap persona voluntària: Parc de la Solana (Sant Andreu de la Barca) i Riu Llobregat alt: Ca n’Albareda (Sant Andreu de la Barca).

Joan Pino, director del CREAF i investigador principal del projecte de ciència ciutadana mBMS fent el seguiment de papallones a un parc metropolità. Imatge: Galdric Mossoll