10/07/2024 Notícia

Vine a transformar la Plaça del Coneixement de la UAB en un refugi climàtic

Uforest Plaça del Coneixement UAB CREAF
Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

La Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb el projecte europeu Erasmus Plus Uforest i el suport del CREAF, s'enfronta a un repte extraordinari: convertir la Plaça del Coneixement en un oasi verd. Aquesta iniciativa no només pretén canviar la fisonomia d'un espai urbà cimentat, sinó també crear un entorn que mitigui els efectes del canvi climàtic sobre l’estudiantat i que promogui la biodiversitat del Campus.

El projecte es vol fer comptant amb la participació activa de la comunitat universitària i el suport de la ciutadania. Per això, el soci de projecte europeu WOW Nature llança aquest estiu una crida a l'acció per adoptar els arbres que seran plantats a la Plaça del Coneixement. Adoptar un arbre és fàcil i es pot fer directament des del web de WOW Nature, on hi ha una descripció de les diferents espècies disponibles - roures, llentiscle, estepa, etc. Cada arbre adoptat serà plantat a la plaça durant la jornada de plantació, liderada pel CREAF, del dijous 21 de novembre on s'espera comptar amb el suport actiu de tota la comunitat de la UAB. Aquesta operació no només serà una celebració de la naturalesa renovada de la plaça, sinó també una oportunitat per educar i involucrar la comunitat en l’adaptació del canvi climàtic i el paper clau dels boscos urbans.

Innovació arquitectónica

El projecte no es limita a la plantació d'arbres del dijous 21 de novembre; també inclou una visió arquitectònica innovadora per transformar la Plaça del Coneixement en un hub ecològic. Inspirat en el concepte de "El Bosc Glial" que va desenvolupar un grup d’estudiants, el projecte proposa a llarg termini integrar elements com una biblioteca a l'aire lliure, un bosc comestible i infraestructures sostenibles com plaques solars i sistemes de recollida d'aigua.

Il·lustració pel projecte “El Bosc Glial” (Font: Bianka Łomnicka)
Il·lustració pel projecte “El Bosc Glial” (Font: Bianka Łomnicka)

En el marc de la Setmana Europea dels Boscos Urbans, el 5 de desembre el CREAF i la UAB van celebrar una jornada de reflexió al voltant dels reptes i les oportunitats d’innovació de la silvicultura urbana per presentar públicament el projecte del futur refugi climàtic del campus.

A la cloenda es va fer una visita a la Plaça del Coneixement, el lloc on s’emplaçarà el futur refugi climàtic de la UAB, on els i les assistents van escriure desitjos i reflexions personals en uns papers compostables plens de llavors que es plantaran amb els arbres al noviembre.

Ara és el moment d'actuar. Ajudeu-nos a crear un futur més verd i resilient per a la UAB. Adopta un arbre per la Plaça del Coneixement i fes un pas cap a una ciutat més sostenible i habitable per a tothom. Cada contribució compta, i cada arbre adoptat és un pas més cap a un entorn urbà que ens beneficiarà a tots.

 

Notícies relacionades

Opinió
Enric Ballesteros
Opinió

Traspàs de Kike Ballesteros

Notícia
Plantada UAB CREAF
Notícia

Plantem arbres i arbustos amb una trentena de voluntàries

Notícia
uBMS CREAF
Notícia

El CREAF i el Centre Tecnològic BETA porten la ciència ciutadana al proper congrés de SIBECOL i AEET