21/05/2025 Notícia

Madrid obre les portes al CREAF

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.

Aquesta setmana, el CREAF ha fet un pas estratègic per reforçar la seva presència en l’àmbit estatal i establir noves col·laboracions amb institucions clau del Govern espanyol. El director del centre, Joan Pino, acompanyat de la cap de relacions institucionals i interacció política, Alicia Pérez-Porro, i la cap de comunicació, Anna Ramon, ha viatjat a Madrid per presentar la recerca del centre i la nova línia del centre orientada a fer arribar la ciència a les polítiques públiques. L’objectiu: que aquestes institucions tinguin en compte el nostre coneixement a l’hora de tirar endavant amb els seus projectes. 

Durant la visita, es van mantenir reunions amb organismes clau. En primer lloc, a l’Oficina Nacional d’Assessorament Científic (ONAC), van ser rebuts per Josep Lobera, director; Lorenzo Melchor, assessor científic; i Rüdiger Ortiz Álvarez, assessor al Ministerio para la Transición Ecológica. En aquesta trobada, el CREAF va presentar la seva recerca i, especialment, la nova línia de ciència per a les polítiques, que permet gestionar peticions i necessitats d’aquest organisme per donar suport ràpid a emergències i elaborar informes científics al govern i al Ministeri.

tots_creaf_madrid

Joan Pino i Alicia Pérez-Porro del CREAF rebuts per Josep Lobera, director del ONAC; Lorenzo Melchor, assessor científic; i Rüdiger Ortiz Álvarez, assessor al Ministerio para la Transición Ecológica. Imatge: Anna Ramon

La delegació també es va reunir amb Izaskun Lacunza, directora de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), amb qui van compartir experiències sobre transferència científica i promoció de la cultura científica i la ciència oberta. Lacunza va destacar el canvi que ha experimentat el CREAF els darrers anys, i ambdues institucions van coincidir en la convergència dels seus models científics.

izascun_lacunza_fecyt

Izaskun Lacunza, directora de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Imatge: Fecyt.es

Durant la trobada al Ministerio de Transición Ecológica (MITECO), el CREAF va tenir l’oportunitat d’exposar amb detall els seus projectes en mitigació, adaptació i restauració, que responen als reptes globals del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Noelia Vallejo, Jefa de Área de Estrategias y Planes de Conservación, juntament amb Tania López-Piñeiro, Subdirectora Adjunta i responsable de biodiversitat, van destacar la importància d’establir col·laboracions sòlides amb centres de recerca que aportin evidència científica per guiar les polítiques públiques. En aquesta reunió també van participar Paco Heras, de la Oficina Española de Cambio Climático, i Patricia Klett, cap de l'Àrea de la subdirecció d'Adaptación al Cambio Climático, amb qui es va compartir la voluntat d’impulsar iniciatives conjuntes de comunicació i sensibilització ambiental.

Visita_creaf_Madrid_nuevos_ministerios

Joan Pino, director del CREAF, i Alicia Pérez-Porro, cap de relacions institucionals i interacció política, en Nuevos Ministerios. Imatge Anna Ramon

Finalment, la delegació va visitar l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), on van ser rebuts per Santiago Sierra, Jefe del Departamento de Coordinación de Relaciones Culturales y Científicas; Santiago Morán, Jefe de Área de Programas Regionales en el Departamento de Cooperación con el Mundo Árabe; i Luisa María García García, cap del mateix departament. Aquesta trobada va servir per explorar possibles aliances en projectes de cooperació internacional i per parlar de les que ja estan en curs. 

Creaf_amb_LuisMariaGarcia

Joan Pino, Alicia Pérez-Porro i Anna Ramon amb la Luisa María García, jefa del Departamento de Cooperación con el Mundo Árabe. Imatge Anna Ramon

El CREAF, un centre híbrid del segle XXI

En totes les reunions es va posar en valor que el CREAF és un centre híbrid que, des de la seva creació, combina una activitat científica d’excel·lència amb una clara vocació de transferència de coneixement a les polítiques públiques i a la gestió territorial. El CREAF manté col·laboracions estables amb administracions catalanes com la Generalitat, diputacions i ajuntaments, però també a nivell internacional, participant en projectes europeus de transferència de coneixement a les polítiques públiques, com el projecte RESPIN, Biodiversa+ i BioAgora.

A escala global, el CREAF té presència en fòrums internacionals claus com la COP de canvi climàtic i la COP de biodiversitat, i és observador a l’IPBES i properament a l’IPCC, aportant coneixement científic rigorós per orientar polítiques globals.

Paral·lelament, impulsa iniciatives bioregionals, especialment al Mediterrani, on desenvolupa una estratègia per aprendre del sud sobre els impactes del canvi climàtic i compartir solucions d’adaptació entre les dues ribes de la conca mediterrània. Un dels exemples és la Mediterranean Climate Action Partnership (MCAP), una aliança global de governs subnacionals amb climes mediterranis on el CREAF actua com a braç científic, promovent l’intercanvi de coneixement per afrontar conjuntament els reptes climàtics.