
Neix Meteoclimática, un nou projecte periodístic per a introduir el canvi climàtic als espais del temps
El vincle entre el temps que fa i el clima que canvia és cada vegada més evident. Pluges més intenses, onades de calor més llargues o estacions que es desdibuixen. Darrere de molts fenòmens meteorològics hi ha una història climàtica que necessita ser explicada, sobretot si volem una societat cada cop més sensibilitzada sobre el canvi climàtic. Per a facilitar aquesta lectura del present, neix Meteoclimática, un projecte d'innovació dirigit a professionals de la meteorologia i que coordina el Departament de Comunicació del CREAF. El projecte, derivat d'Esfera Climàtica, xarxa de veus expertes del canvi climàtic, té com a objectiu proporcionar continguts que vinculin meteorologia i clima enllestits per al seu ús informatiu als espais del temps, combinant gràfics, infografies, explicacions breus i la participació de veus expertes. El projecte el finança l’European Climate Foundation (ECF).
La iniciativa neix de la necessitat de crear consciència del canvi climàtic a través de nous canals i en formats innovadors, com són els espais del temps i la visualització de dades. “Els espais del temps continuen sent un dels canals d'informació més influents en la societat catalana i espanyola i, a més, els seus presentadors i presentadores gaudeixen d'un alt nivell de credibilitat entre l'audiència. Per això, Meteoclimática vol dotar-los d'eines que els permetin contextualitzar fenòmens meteorològics vinculats a la crisi climàtica i explicar les seves causes de manera clara, rigorosa i divulgativa”, destaca Anna Ramón, cap de comunicació del CREAF.
Centrades en la generació de recursos
Centrades en la generació de recursos
El funcionament del servei s'estructura al voltant de dos canals principals: d'una banda, un butlletí quinzenal que distribueix propostes de contingut úniques creades expressament per als i les presentadors del temps, i vinculades a l'actualitat meteorològica i climàtica; per un altre, un acompanyament més personalitzat als equips de meteorologia interessats, amb la finalitat d'adaptar els materials a l'àmbit local. Els primers temes triats per al llançament han estat el futur de les pistes d'esquí en un escenari amb menys neu a les muntanyes, i com el canvi de règim de pluges pot modificar les al·lèrgies al pol·len. El projecte busca consolidar-se com un recurs de referència per a professionals de la meteorologia i influencers especialitzats en divulgació climàtica i meteorològica.
Per a generar tots aquests continguts, Meteoclimática té obertes vies de col·laboració amb altres projectes similars i entitats internacionals com ara Climate Central, World Weather Attribution o Germanwatch, i actua com a intermediària en la difusió de dades embargades i continguts d'alt valor divulgatiu per a mitjans. ción con otros proyectos similares y entidades internacionales como Climate Central, World Weather Attribution o Germanwatch, y actúa como intermediaria en la difusión de datos embargados y contenidos de alto valor divulgativo para medios.
Presentem el projecte, apunta-t’hi!
Presentem el projecte, apunta-t’hi!
Demà 27 de maig presentarem de manera oficial el projecte de la mà d'Isabel Moreno, física, meteoròloga i presentadora en TVE de "Aquí la Terra", qui parlarà del paper clau dels espais del temps en TV en la divulgació climàtica, i s'exposaran casos d'èxit de projectes similars a Meteoclimática que estan triomfant en altres països del nostre entorn.
L'esdeveniment s'organitza en línia a través de Zoom, de 12.30 a 13.30, i serà d'accés lliure, previ registre a través del formulari web del CREAF.
Vols rebre els enviament de Meteoclimàtica? Subscriu-t'hi en aquest enllaç!