Els bacteris resistents a antibiòtics presents a sòls agrícoles poden transmetre's als humans a través de diverses rutes. Per exemple, poden adherir-se a la superfície de fulles, fruits i hortalisses i, quan els aliments contaminats no es renten o cuinen adequadament, podem ingerir-los. Un cop al sistema digestiu, poden contribuir a transmetre gens de resistència a antibiòtics a la microbiota de les persones, “això pot provocar que els antibiòtics no siguin tan efectius o no funcionin correctament quan s'utilitzen per a tractar infeccions bacterianes a humans", alerta Peñuelas.
D’acord amb els investigadors, per això és molt important prendre mesures des del sector agrícola i aquest estudi demostra que fomentar els policultius o conreus rotatius pot ser una solució efectiva. També destaquen la importància d'evitar l'ús d’adob sense processar, evitar regar amb aigües residuals, que també poden arrossegar restes d'antibiòtics i microorganismes i, en general, disminuir l'ús innecessari d'antibiòtics als animals.
Aquest estudi l'han liderat la Universitat Normal de Nanjing a la Xina, amb la participació del CREAF i el CSIC a Espanya, així com el Centre de Recerca d'Enginyeria de Jiangsu per a la Utilització del Sòl i l'Agricultura Sostenible i el Centre Jiangsu per a la Innovació Col·laborativa en Informació Geogràfica també situats a la Xina. “Els resultats són molt prometedors, el següent pas és ampliar la recerca a gran escala i amb més tipus de conreus”, conclou Peñuelas.
Article de referència: S. Li, X. Zhou, L. Liu, Z. Su, J. Zhao, J. Zhang, Z. Cai, J. Peñuelas, X. Huang, Plant Diversity Reduces the Risk of Antibiotic Resistance Genes in Agroecosystems. Adv. Sci. 2025, 2410990. https://doi.org/10.1002/advs.202410990