“Ja sabíem que amb el canvi climàtic s'allibera més CO₂ des dels sòls àrtics, però crèiem que almenys part d'aquestes emissions es compensava amb el creixement de les plantes, que incrementa lleugerament amb l'escalfament. No obstant això, aquest estudi demostra el contrari: el nitrogen es perd, la fertilitat del sòl disminueix i, com a resultat, els ecosistemes àrtics no poden compensar aquestes emissions microbianes de CO₂”, destaca Sara Marañón.
L'autora explica que, en una situació normal, els microorganismes estan més actius a la primavera i l’estiu. Consumeixen nitrogen i el transformen en amoni i nitrats, compostos que les plantes utilitzen per a alimentar-se. Però, com més calor fa, aquest procés es desincronitza: els microorganismes ja estan ‘molt desperts’ a l'hivern, quan les plantes encara estan inactives per falta de llum i no necessiten aquesta aportació de nutrients, “i hi ha un desacobli entre oferta i demanda”. El resultat? El nitrogen transformat no s'aprofita i es perd. Part d'aquest nitrogen pot filtrar-se a les aigües subterrànies en forma de nitrats i pot contaminar els sistemes aquàtics. Una altra part pot alliberar-se com a òxid nitrós, un gas d'efecte d'hivernacle gairebé 300 vegades més potent que el CO₂. “Un còctel perillós”, alerta Sara Marañón.
Però això no és tot, l'equip també ha detectat que la capacitat del sòl per a actuar com a magatzem de nitrogen disminueix a més temperatura, un dels motius és que la calor redueix tant la quantitat i la mida de microorganismes com la quantitat d'arrels fines, reserves naturals de nitrogen, “així que cada vegada hi ha menys reserves disponibles”, continua la investigadora. Els resultats mostren que les majors “fugides” d'aquest element ocorren durant l'època del desglaç, ja que és el període en el qual aquest “rebost natural” de nitrogen està més ple i les plantes encara no han crescut per a poder absorbir-lo.