Segons l'equip, els arbres centenaris del bosc amazònic són els més importants. A banda de la seva funció com a embornal de carboni, també són els responsables de crear els anomenats rius voladors, ja que amb el procés d'evapotranspiració formen els núvols de pluja que es transporten a altres parts del món. Així, si aquest cicle s'altera, el patró de precipitacions a escala continental també estaria en risc, sobretot a regions de Bolívia, l'Argentina, Paraguai i el Brasil.
Però n'hi ha més. Els arbres centenaris com la castanya del Brasil, la caoba o el jatoba no només destaquen per la seva grandària i longevitat —poden viure més de 500 anys—, sinó per ser veritables ecosistemes verticals que alberguen una gran quantitat de biodiversitat. Entre les seves copes i troncs conviuen ocells com ara tucans i guacamais, mamífers arborícoles, rèptils, insectes, granotes i plantes com a orquídies i bromèlies. “Aquests gegants creen microhàbitats únics, així que la seva desaparició representa també la pèrdua del món que acull entre les seves branques”, adverteix Mencuccini.
Article de referència: Sanchez-Martinez, P., Martius, L. R., Bittencourt, P., Silva, M., Binks, O., Coughlin, I., Negrão-Rodrigues, V., Silva Jr, J. A., Da Costa, A. C. L., Selman, R., Rifai, S., Rowland, L., Mencuccini, M. & Meir, P. (2025). Amazon rainforest adjusts to long-term experimental drought. Nature Ecology & Evolution. https://doi.org/10.1038/s41559-025-02702-x