
Volem dotar l’equip científic del coneixement necessari per elaborar propostes competitives, reduir els errors més comuns i augmentar la probabilitat d'aconseguir finançament, per recolzar el desenvolupament de la seva carrera.
Partir d’una bona idea científica no és suficient. Elaborar una proposta per optar a les beques científiques Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA-PF) implica endinsar-se en un procés altament exigent tenint en compte l’elevada competència i els nous criteris d'elegibilitat i avaluació. Redactar amb èxit una proposta MSCA és un autèntic repte.
Per contribuir a l’èxit de les propostes i impulsar una recerca referent, el CREAF ofereix un curs especial obert a post doctorands de qualsevol institució que vulguin presentar una proposta MSCA-PF aquest any amb el propi CREAF com a institució amfitriona.
S'ofereixen dues sessions formatives online, el 19 i 20 de juny de 2025, per a les quals cal inscripció prèvia fins l'16 de juny de 2025. El CREAF ha de ser el centre amfitrió de la proposta MSCA-PF que es vulgui presentar.
Es tracta de dues sessions formatives online, que tenen lloc el 18 i 19 de juny de 2024 i per a les quals cal inscripció prèvia fins l'16 de juny de 2025. El taller ‘How to Design and Write a Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowship Proposal’ l’imparteix Lotte Jaspers, de Yellow Research, una consultora amb seu als Països Baixos especialitzada en treballar propostes de recerca d’alt nivell perquè esdevinguin projectes de recerca d’èxit de caràcter internacional. I, per tant, identifiquen i desenvolupen els factors que fan que una proposta científica prosperi en el mapa de la ciència a Europa.
Un vestit a mida
L’acompanyament personalitzat és una de les característiques del taller online, que presta una especial atenció als requeriments de la Comissió Europea pel que fa a les MSCA-PF. El seu contingut combina l’experiència de primera mà i l’especialització de l’equip formador, amb exemples de bones pràctiques, debat, intercanvi i seminaris web en directe, actualitzats a la convocatòria de 2025. També és un focus com escriure un currículum sòlid i ser capaç d’explicar el propi recorregut professional vinculat a la ciència. El taller especial s’integra al cicle Watering Talents del CREAF, de caràcter intern.
El curs proporciona una informació sòlida sobre els objectius, el context polític i els principis bàsics del programa Marie Sklodowska Curie, i posa el focus en el procediment i els 3 criteris d’avaluació: excel·lència, impacte i aplicació. L’objectiu final és fer comprensible el procés global d'avaluació i les expectatives de la Comissió Europea amb aquest ambiciós programa. L’idioma de la formació és l’anglès i es considera rellevant que hi participin tant la persona sol·licitant de la beca, com la seva supervisora.
3 oportunitats per venir al CREAF
Si no tens encara un projecte definit però tens clar que vols venir al CREAF, mira quines ofertes tenim per a tu:
Funcionalitat ecològica en paisatges canviants
Investigador responsable: Maurizio Mencuccini m.mencuccini@creaf.uab.cat
Explora com responen les comunitats biològiques als canvis en el paisatge amb una nova mirada funcional. Aquest projecte posa a prova la Functional Habitat Amount Hypothesis (FHAH), que proposa que la clau per entendre la biodiversitat no és tant la quantitat o la forma de l’hàbitat, sinó la disponibilitat d’elements funcionals com l’aliment, els llocs de nidificació o els corredors de moviment. El postdoc quantificarà aquests recursos amb teledetecció i dades ecològiques en paisatges amb diferents tipus de pertorbacions (com incendis o intensificació agrícola) i modelarà les respostes de la biodiversitat. L’objectiu és construir un marc predictiu robust per planificar la conservació en un context de canvi global.
Ecologia elemental, cicles del carboni i ecosistemes singulars
Investigador responsable: Marcos Fernández m.fernandez@creaf.uab.cat
Busquem propostes postdoctorals que s'alineïn parcialment amb alguna de les línies de recerca següents:
Analitzar els factors que controlen el cicle del carboni en ecosistemes terrestres i aquàtics, tant a escala local com global, incloent-hi les seves dinàmiques no lineals.
Investigar l’ecologia elemental: com la composició química dels organismes (relació entre elements com C, N o P) afecta el seu funcionament i el dels ecosistemes, i com aquesta composició es relaciona amb la disponibilitat ambiental de nutrients.
Estudiar l’ecologia de briòfits, especialment els factors ambientals que determinen la seva distribució i les seves relacions amb els trets funcionals.
Entendre el funcionament, la biodiversitat i la biogeoquímica dels ecosistemes de fonts (spring ecosystems), incloent-hi plantes vasculars, briòfits, macroalgues i diatomees.
És un entorn ideal per a projectes creatius, amb vocació integradora i mecanicista, obert a nous grups d’organismes i enfocaments innovadors.
Diversitat funcional i funcionament dels ecosistemes terrestres
Investigador responsable: Lluís Brotons l.brotons@creaf.uab.cat
Uneix-te a un equip que estudia com la biodiversitat s’articula amb el funcionament dels ecosistemes. El projecte investiga les relacions entre els trets funcionals, filogenètics i genètics de les espècies i els principals processos ecològics. El postdoc modelarà fluxos i reserves de carboni, aigua i nutrients en ecosistemes terrestres, i analitzarà com escalen les propietats funcionals des del nivell cel·lular fins a l’escala de l’ecosistema. Aquesta recerca vol reforçar el coneixement científic necessari per afrontar els reptes del canvi global, integrant biodiversitat i funcionalitat ecològica.