
MOIST
Monitoratge de l'estat hídric més enllà de l'escala d'arbre: noves eines per a l'avaluació de la salut dels boscos
MOIST desenvolupa noves eines per monitorar l’estat hídric dels boscos a escales local, regional i continental, superant el buit de coneixement entre les mesures puntuals i les que els satèl·lits proporcionen a grans escales. El projete utilitza la profunditat òptica de la vegetació (VOD), obtinguda per transmissometria (GNSS-T) i radiometria de microones per satèl·lit, per estimar el contingut i potencial hídric en fulles i tiges. Aplicarà corbes pressió-volum a escala d’ecosistema i proporcionarà resultats a gestors forestals i d’incendis. El projecte establirà un fort vincle entre teledetecció i ecofisiologia.
L’augment de les sequeres redueix l’aigua emmagatzemada als arbres, extenent la mortalitat forestal i provocant un major risc d’incendis. Per saber on i quan els boscos estan en perill, és crucial monitorejar regularment el seu estat hídric a escales grans (des de parcel·les fins a l'escala global).
No obstant això, hi ha una gran escletxa informativa entre escales espacials: entre les mesures actuals a nivell d’arbre i les escales més grans requerides.
Les observacions de teledetecció de la profunditat òptica de la vegetació (VOD) poden salvar aquesta escletxa. La VOD és un paràmetre obtingut mitjançant transmissometria dels senyals de posicionament global (a escala de parcel·la) i radiometria de microones per satèl·lit (entre les escales regional i global).
Investigacions recents mostren com es pot aïllar la informació hídrica de la VOD i apunten a l’ús de diferents freqüències de microones per detectar l’aigua en diferents teixits de l’arbre. A MOIST, la VOD a escales de parcel·la i regionals es compararà amb dades ecofisiològiques in situ de fulles i tiges. La VOD s’utilitzarà per estimar el contingut hídric en aquests òrgans.
Posteriorment, s’aplicaran corbes pressió-volum a escala d’ecosistema —un concepte innovador en ecofisiologia vegetal— per obtenir estimacions del potencial hídric per primera vegada a escales de parcel·la i regionals.
Els resultats es lliuraran a gestors forestals i a serveis de prevenció d’incendis per millorar l’avaluació dels riscos de sequera sobre els boscos.
MOIST connectarà els investigadors en teledetecció i ecofisiologia, involucrarà a una xarxa internacional d’investigadors i treballarà amb experts de referència mundial en ecofisiologia forestal dins d’un centre de recerca reconegut internacionalment com és el CREAF.
El projecte arribarà a científics d’arreu del món i motivarà les noves generacions a tenir cura dels boscos. Amb enfocaments innovadors per monitorejar l’estat hídric forestal a gran escala, MOIST tancarà l'escletxa entre diferents escales espacials pel que fa a la informació de l'estat hídric dels boscos, i oferirà eines sense precedents per avaluar les seves condicions i els riscos als que s'exposen.