COS4CLOUDCos4Cloud
Projectes Unió Europea
Durada del projecte: 
nov. 2019 a febr. 2023

L'objectiu principal de Cos4Cloud és millorar la tecnologia de les plataformes que utilitzen els projectes de ciència ciutadana per recollir dades de biodiversitat i medi ambient (per exemple, apps mòbils), coneguts com a observatoris ciutadans.

Introducció

Un dels majors desafiaments de la ciència ciutadana és millorar la qualitat de les dades, alhora que el manteniment dels observatoris ciutadans que s'utilitzen per a recol·lectar les dades. Cos4Cloud aborda aquests desafiaments a través del desenvolupament d'onze serveis tecnològics que ajudaran els observatoris ciutadans a incrementar la quantitat i la qualitat de les observacions que reben, tant en l'àmbit de la biodiversitat com en el del medi ambient. En concret, milloraran la interoperabilitat (o intercanvi de dades) entre plataformes, la intel·ligència artificial en el reconeixement d'espècies, el processament d'imatges en les càmeres de fototrampeig i la gestió segura de les dades en els observatoris ciutadans, entre altres coses. Una vegada enllestits, els serveis estaran disponibles al Núvol Europeu de Ciència Oberta (EOSC, en les seves sigles en anglès), un espai virtual dirigit a la comunitat científica europea, perquè qualsevol persona interessada pugui crear o millorar el seu observatori ciutadà amb els serveis de Cos4Cloud.

Accions

Cos4Cloud co-dissenyarà els serveis conjuntament amb diversos perfils, incloent-hi a la ciutadania, la comunitat científica, naturalistes, etc., i s'avaluarà el seu funcionament amb els usuaris finals: els i les persones que participen en projectes de ciència ciutadana. Cos4Cloud compta amb la participació d'una xarxa de 9 observatoris ciutadans i iniciatives Do-It-Yourself (DIY) enfocades en el monitoratge de la biodiversitat i de les variables mediambientals, són aquestes plataformes les que crearan escenaris per avaluar els diferents serveis amb els seus usuaris i usuàries.

En la primera part del projecte col·laboren quatre dels majors observatoris ciutadans de biodiversitat d'Europa: Natusfera, iSpot, Pl@ntNet i Artportalen. En la segona part, Cos4Cloud integrarà els serveis en plataformes enfocades al monitoratge ambiental en aigua (Freshwater Watch i KdUINO), olors (OdourCollect), aire (Canair.io) i aerosols (iSpex).

 

  • Cos4Cloud evento
  • Cos4Cloud team kickoff