Sóc Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Madrid (2005). He desenvolupat la meva carrera investigadora en diverses institucions com el Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid (CSIC), la Facultat de Ciències Ambientals de la Universitat de Castella-la Manxa i centres de referència internacional com el Museud'Història Natural de Londres. Actualment tinc un contracte JAE-Doc del CSIC i treballo a l'Institut d'Investigació en Recursos Cinegètics (CSIC-UCLM-JCCM). Des del 2005 he col·laborat amb personal del CREAF en diferents projectes i sóc investigador associatd'aquest Centre.

La meva principal línia de recerca està basada en les implicacions de les interaccionsentre animals i plantes per al funcionament dels ecosistemes i la diversificació de les espècies. He desenvolupat gran part del meu treball en boscos d'alzines i roures de zones temperades i tropicals, estudiant fonamentalment la depredació de les seves llavors i fulles per insectes forestals. L'interès pels aspectes evolutius m'ha portat a elaborar filogènies d'ADN per contrastar fins a quin punt aquestes interaccions afavoreixen l'especiació dels depredadors de plantes. Així mateix, les tècniques moleculars permeten conèixer si la diferenciació pot sorgir entre diferents poblacionsd'insectes de la mateixa espècie depenent del seu grau d'aïllament espacial. Donada la dramàtica fragmentació actual del territori com a conseqüència del Canvi Global, aquest tipus d'investigacions tenen també un interès per a la conservació. Finalment, el fet que alguns insectes depredadors de roures i alzines siguin qualificats com a plagues, m'ha portat a plantejar l'aplicació pràctica dels resultats per a permetre el seu control biològic.

 

Descarrega el CV en una versió més llarga
Curriculum Vitae Raúl Bonal

Interessos

Ecologia evolució i conservació, Entomologia forestal

Ecologia Evolutiva de les interaccions ecològiques, Ecologia i Taxonomia Molecular, Conservació de les poblacions d'insectes forestals fragmentades, Recerca aplicada del control biològic de les plagues d'insectes forestals