FenoTwin
Projectes nacional
Durada del projecte: 
jul. 2021 a jun 2022

Introducció

La fenologia és l'observació dels canvis estacionals en les plantes i els animals, com ara la floració, l'aparició d'insectes i la migració de les aus. Els canvis en els ritmes de la natura donen molta informació als científics sobre els efectes que les variacions en el clima produeixen sobre els ecosistemes naturals, per tant el seu estudi és d'especial importància en el context de canvi climàtic actual.

FenoTwin té com a objectiu principal fomentar la cultura de l'observació fenològica entre els ciutadans com a eina per a la presa de consciència del canvi climàtic i els seus efectes en la natura. Per a això, promourà la participació a l'observatori ciutadà RitmeNatura d'observació de la fenologia i desenvoluparà metodologies i tecnologies innovadores de recollida de dades de fenologia de la vegetació combinant fonts de dades de ciència ciutadana i de teledetecció.

L'objectiu últim és presentar l'impacte del canvi climàtic en la natura d'una manera entenedora i permetre el seu seguiment a través de la creació d'un digital twin (FenoTwin) de fenologia a Catalunya. Un Digital Twin o "bessó digital" és la generació o recopilació de dades digitals que representen un objecte físic. A més de representar digitalment l'estat real de la fenologia al terreny (mapa fenològic), a FenoTwin l'accepció implica també combinar dues maneres bessones d'estudiar la fenologia, creant un veritable "bessó digital" construït gràcies als beneficis oferts per les dues aproximacions. A més, s'incrementarà la difusió dels efectes del canvi climàtic sobre la natura, i la tecnologia del digital twin, especialment entre joves i escolars.