TIPMED
Projectes nacional
Durada del projecte: 
gen. 2018 a des. 2020
L'objectiu del projecte és analitzar 'tipping points' en boscos mediterranis (canvis sobtats de bosc a no bosc) degut a la influència del règim conjunt d'incendis i sequera, i en relació a la idoneïtat climàtica de les espècies. S'avaluarà l'existència de tipping points a nivell empíric (inventaris regeneració) i es modelarà la seva dinàmica futura sota les projeccions de canvi climàtic.

Introducció

El canvi climàtic pot alterar significativament els règims d’incendis i de sequera, alterant la resiliencia dels ecosistemes mediterranis. Un millor coneixement dels efectes de la interacció entre perturbacions i la importancia de seqüències específiques d’esdeveniments són un dels reptes actuals de la comunitat científica.
 
El projecte analitzarà els processos de regeneració en zones afectades per incendis i sequera intensa per demostrar a nivel empíric l’existència de tipping points de bosc a no bosc. Projeccions climàtiques futures es faran servir per determinar la dinàmica futura dels boscos mitjançant tècniques de modelització i quantificar la probabilitat de pèrdua de resiliència degut a possibles alteracions del règim conjunt d’incendis.