BCN Reconnecta
Projectes regional
Durada del projecte: 
nov. 2022 a oct. 2023

Conscienciar als estudiants i a la ciutadania en general dels efectes del canvi climàtic a la ciutat de Barcelona i fomentar l’observació fenològica com a eina de reconnexió de la població amb la natura. Confeccionar un mapa ampli de l’evolució de la fenologia a Barcelona per estudiar l’efecte del clima sobre ella.

Introducció

Barcelona Reconnecta busca apropar la ciutadania, i en especial l’estudiantat, a la natura mitjançant l’observació fenològica i la ciència ciutadana. Es realitzaran un seguit de tallers que introduiran els conceptes teòrics i la metodologia concreta d’observació fenològica realitzada a l’observatori ciutadà RitmeNatura i a la xarxa FenoCat del Servei Meteorològic de Catalunya. Tal com s’ha demostrat en projectes anteriors d’aquestes entitats, la fenologia és una ciència clau en l’estudi de les conseqüències de l’emergència climàtica que estem vivint i es pot emprar per donar a conèixer aquestes conseqüències a la ciutadania i que aquesta aporti dades per tal d’estudiar-les. Les observacions realitzades a partir dels tallers es reflectiran en un navegador creat específicament per al projecte, que oferirà una visió integrada de l’estat fenològic diari a Barcelona.
Com a complement al programa de tallers educatius, s'oferirà un programa d’Aprenentatge-Servei (APS), que podran desenvolupar els centres que ho desitgin, en el qual els alumnes podran participar en la creació i disseny d’un mapa interactiu de l'evolució de la fenologia a Barcelona a partir de les observacions fetes en el seu propi centre o barri i mitjançant eines de co-creació de storymaps.

  • Dos estudiants utilitzant una aplicació mòbil per a fotografiar un arbre