BEECOEVO
Durada del projecte: 
gen. 2022 a des. 2023

BEECOEVO demostrarà la connexió causal entre els canvis genètics específics i les modificacions aigües avall de comunitats biològiques senceres, proporcionant així coneixements fonamentals sobre el paper del comportament en les primeres etapes d'adaptació evolutiva a noves pressions selectives.

Introducció

El paper del comportament en l'evolució segueix sent un dels problemes més controvertits de la biologia evolutiva. Malgrat la suposició llargament assumida que el comportament és fonamental per determinar com els animals responen a les noves pressions selectives, no existeix prou evidència sobre com evoluciona el comportament en si mateix . En conseqüència, la dinàmica evolutiva dels comportaments adaptatius i com aquestes dinàmiques modifiquen les interaccions ecològiques segueixen sent pràcticament desconegudes. Gràcies als recents avenços en la teoria de l'evolució, l'aplicació reeixida d'experiments manipulatius a la natura i les eines genòmiques d'avantguarda, els ecologistes del comportament mai abans havien estat en una posició tan bona per respondre aquestes preguntes.
 
BEECOEVO aprofitarà aquests avenços per realitzar a avaluació integral de la dinàmica adaptativa del comportament de risc que va des dels gens als ecosistemes. Concretament, estudiarem les relacions depredador-presa en poblacions salvatges de sargantanes per respondre a tres preguntes fonamentals sobre el paper del comportament en l'adaptació a les noves pressions de selecció.

Accions

  • En primer lloc, identificarem els fonaments genètics del comportament de risc mitjançant una configuració experimental única en condicions naturals per abordar l'evolució del comportament impulsada pels depredadors mitjançant la selecció natural.
  • En segon lloc, descobrirem experimentalment les conseqüències en cascada aigües avall d'aquests canvis de comportament sobre el funcionament de comunitats biològiques senceres.
  • En tercer lloc, demostrarem el potencial de la selecció natural enfront de la flexibilitat conductual per restaurar l'anti-depredador comportament de les poblacions d'un endemisme insular mediterrani que havia perdut evolutivament la seva capacitat de respondre eficaçment als depredadors i actualment està amenaçada per una invasió de serps depredadores que s'estén ràpidament.

En general, BEECOEVO demostrarà la connexió causal entre els canvis genètics específics i les modificacions aigües avall de comunitats biològiques senceres, proporcionant així coneixements fonamentals sobre el paper del comportament en les primeres etapes d'adaptació evolutiva a noves pressions selectives.

Ayuda EUR2021-122000 financiada por MCIN/AEI /10.13039/501100011033
 
  • BEECOEVO