Ciència amb i per la societat

Estem creant projectes oberts per recopilar i compartir informació amb l'ajuda de milers de persones. Teniu interès en la biodiversitat, les espècies invasores, la salut forestal o la fenologia? Voleu ser uns ambaixadors i ambaixadores de la vostra zona per ajudar-nos a millorar i fer avançar la ciència?

Podeu unir-vos des del vostre mòbil amb les nostres aplicacions o des del vostre navegador visitant els nostres llocs web.

Posem la ciència ciutadana en acció per construir bases de dades col·lectives produïdes per la mateixa ciutadana.Necessitem els vostres ulls per ser els i les vigilants de la natura.

La ciutadania és capaç d'identificar senyals que ens avisen de possibles riscos ambientals. De fet, gràcies a l'observació ciutadana podem detectar canvis en indicadors clau molt abans, per exemple: augment dels nivells de l'aigua, presència d'espècies exòtiques invasores, o canvis en la fenologia.

L'augment de la presència de ciència ciutadana en el món educatiu converteix les aules en laboratoris i l’alumnat en petites persones científiques. Conjuntament investiguen l'impacte de la humanitat en el planeta de forma vivencial, experimental i propera al mètode científic.

Un objectiu clau del CREAF és doncs, proporcionar oportunitats d’aquest tipus que permetin l'aprenentatge permanent sobre el medi natural a través de projectes participatius.

El nostre objectiu en els pròxims anys és apropar aquesta poderosa experiència educativa a un públic el més ampli possible, gent jove i gent gran, a la nostra escola i a l'estranger. 

Consulta les nostres experiències més inspiradores:

Mosquito Alert Ciència ciutadana per lluitar contra els mosquits tigre

Natusfera La natura al teu abast

RitmeNatura Segueix el ritme de la natura

uBMS Observatori ciutadà de papallones urbanes

 

Per informar-te dels nostres projectes de ciència ciutadana i com formar-ne part


Contacta’ns

 

Volem reforçar la legitimitat i la idoneïtat de les dades de ciència per què siguin útils per al món real

La ciència ciutadana és una eina molt útil per a que autoritats i projectes de recerca obtinguin evidències sobre temes científics. A més, pot ser molt útil per informar o ser una bona base en la que basar certes polítiques ambientals.

Tanmateix, les entitats són encara reticents a acceptar les dades científiques de la ciutadania. Aquest pas és bàsic per a que la ciència ciutadana tingui un impacte real i ampli, per tant, s’ha de treballar per a que es garanteixi l'ús compartit de les dades i la informació. Per aquest motiu, el CREAF col·labora amb diferents grups especialitzats en ciències de la informació per millorar la comunicació de dades entre diferents plataformes. Això inclou, per exemple, l'augment de la interoperabilitat i l'estandardització de dades i metadades.

Participació ciutadana 

El CREAF vol contribuir a tenir una ciència més oberta i inclusiva en la qual la societat pugui ser escoltada, i reconeguda com una font d’informació clau en tots els estadis de la recerca.

A través d’un ampli ventall d’activitats de participació ciutadana volem fomentar la sensibilització sobre temes de canvi climàtic, biodiversitat i ecologia. Volem fomentar la participació per via del diàleg, en temes d’interès públic, i inspirar la propera generació de persones científiques i ciutadanes d’aquest món.

Tres històries inspiradores sobre participació ciutadana al CREAF:

BeWater Projecte participatiu per fer plans de gestió sostenible de l'aigua de 4 conques

TorDelta Procés participatiu per fer el pla de gestió del delta de la Tordera

SIMWOOD Procés participatiu per promoure l'ús de la biomassa al Vallès

Fundació Caixa d'Enginyers

La ciència ciutadana que impulsa el CREAF té el recolzament de la Fundació Caixa d'Enginyers