formacio_manresa
Escola Agrària de Manresa. FUB Av. Universitària 4-6 (Manresa)
08242 Manresa Barcelona
España
Dirección de contacto: 
ccagraria.manresa@gencat.cat
Link del evento: 
Enllaç programa
Teléfono: 
93 874 90 60

Cicles hidrològics, gestió de l'aigua i la pluja en l'agricultura mediterrània

De Jueves, Marzo 7, 2024 hasta Viernes, Abril 19, 2024

La gestió i l’aprofitament de l’aigua és d’un interès creixent, sobretot en l’àmbit agrari i forestal. Els extrems climàtics que estem vivint en els darrers anys ens fan qüestionar el nostre model productiu i l’ús que en fem de l’aigua. Les evidències sobre la realitat del canvi global, que des de fa dècades estan anunciant els experts i el mon científic, no ens deixen cap dubte sobre que el clima ha canviat, més enllà de les fluctuacions pròpies de la regió mediterrània, i que cal adaptar-s’hi.

I des de la pagesia la incògnita és si realment es poden prendre mesures per adaptar-se a la nova realitat i si n’hi ha d’efectives per a mitigar la situació climàtica, que es preveu catastròfica. La resposta és sí, hi ha solucions. Però cal entendre com funcionen els cicles hidrològics, aplicar mesures imaginatives i quin és el marge de maniobra tant a nivell de parcel·la com a nivell territorial.

Aquest curs engloba tres jornades tècniques al voltant de la temàtica de l’aigua i el clima que permetrà obrir el contingut a més públic i aprofitar la oportunitat de comptar amb persones expertes de renom.

Així es tractarà des de les prediccions meteorològiques, els captadors de boira, com afavorir la fertilitat hídrica a nivell de parcel·la, buscar la eficiència en el reg, adaptar els cultius, el lligam entre clima, aigua i fotosíntesis, fins a com sembrar la pluja o entrar en el concepte d’autopistes de la pluja, són algunes de les temàtiques que s’abordaran al llarg del curs.

PROFESSORAT:

Annelies Broekman, Dra. en agronomia i investigadora del CREAF.
Céderic Cabrol, agroeco-climatòleg llicenciat en química, agricultor.
Eloi Cordomí, meteoròleg del Servei d’Informatius de Catalunya.
Laurent Dénise, investigador independent en clima, biodiversitat i agricultura.
Francesc Ferrer, Dr. Enginyer en biofísica ambiental, especialista en sistemes i eficiència en reg.
Jordi Puig, ambientòleg, pagès i coordinador de L’Espigall.
Konrad Schreiber, agrònom, cofundador de La Vache Heureuse, de l’Institut d’Agriculture Durable i de de Verre de Terre Production.

 

Durada: 30h

Preu inscripció: 32€

Documentos: 
application/pdf 240219_cicleshidrologics_rev.pdf