Search

El CREAF al catàleg de ciència ciutadana i medi ambient del DTES

BeWater project i AtrapaelTigre.com.
BeWater project i AtrapaelTigre.com.

El Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) de la Generalitat de Catalunya presenta el seu catàleg de projectes de ciència ciutadana i medi ambient. BeWater i AtrapaelTigre.com són dos projectes del CREAF que formen part d’aquest aparador virtual.

BeWater project i AtrapaelTigre.com.
BeWater project i AtrapaelTigre.com

Els projectes que presenta el DTES s’orienten a la generació de nou coneixement amb la participació activa i imprescindible de la ciutadania en almenys una etapa del procés de recerca, tant en la captació o processament de dades (crowdsourcing), la seva interpretació (intel·ligència distribuïda), la definició de problemes, reptes, objectius i captació de dades (ciència participada) o en el disseny amb científics de la recerca que s’ha de dur a terme (ciència col·laboradora). 

El projecte BeWater promou el diàleg i la col·laboració entre ciència i societat per a la gestió sostenible de l’aigua i l’adaptació als impactes del canvi global a la Mediterrània. Utilitza un procés iteratiu d’aprenentatge mutu, tècniques participatives i un enfocament global per assegurar que les comunitats locals que participen juguen un paper actiu en la determinació de les estratègies adequades perla gestió de les conques hidrogràfiques.

AtrapaelTigre.com és un sistema d’alerta ciutadà per investigar, seguir i controlar l’expansió del mosquit tigre mitjançant una aplicació per a mòbils, Tigatrapp, que permet enviar fotografies geolocalitzades d’adults de mosquit tigre i dels seus llocs de cria. Gràcies a la col·laboració ciutadans els científics poden aprofundir en conèixer la distribució real i controlar l’expansió d’aquests espècie invasora que habitualment es troba en propietats privades i es dispersa àmpliament pel territori.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia