Search

Canviarà la vegetació de tot el món amb l’augment de sequera?

Mortalitat de Nothofagus dombeyi al Parque Nacional Nahuel Huapi (Argentina) ocorreguda durant els anys 1998-1999. Fotografia: Francisco Lloret.
Mortalitat de Nothofagus dombeyi al Parque Nacional Nahuel Huapi (Argentina) ocorreguda durant els anys 1998-1999. Fotografia: Francisco Lloret.

Investigadors del CREAF i la UAB mostren que el coneixement científic actual encara no permet predir com variarà la vegetació a causa del canvi climàtic en un futur. L’estudi, que compara tots els continents, destaca que els canvis de vegetació per sequera encara són rars i que cal establir programes de monitoratge a llarg termini.

Mortalitat de Nothofagus dombeyi al Parque Nacional Nahuel Huapi (Argentina) ocorreguda durant els anys 1998-1999. Fotografia: Francisco Lloret.
Mortalitat de Nothofagus dombeyi al Parque Nacional Nahuel Huapi (Argentina) ocorreguda durant els anys 1998-1999. Autor: Francisco Lloret.

“Vam trobar que només hi havia vuit casos, dels 35 episodis de mortalitat forestal que vam estudiar, que suggereixin que hi haurà un canvi en la vegetació dominant” explica l’autor principal, Jordi Martinez-Vilalta. I afegeix “amb la informació que tenim disponible, encara és difícil conèixer la capacitat de regeneració dels boscos. Per tant, és vital establir programes de seguiment”.

La distribució dels boscos a la Terra està marcada per la disponibilitat d’aigua i, per tant, si cada cop aquesta és menor amb l’escalfament global, cal esperar que a la llarga els nostres boscos canviïn. La resposta als canvis ambientals a vegades és sobtada i podem no estar preparats per fer-hi front. Els experts, a través de recerca com aquesta, insten a que no sigui així.

Podeu llegir l’entrada que ha preparat la UAB Divulga al respecte.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia