El CREAF compta amb una residència d'Art i Ecològica impulsada internament per un grup d'amants de la ciència que creuen fermament els beneficis de la seva intersecció amb l'art. 

Aquest grup de persones va crear Ecotons com una iniciativa interna que avui dia treballa en diferents propostes i idees al voltant de l'art i la ciència. Els ecotons són zones de transició entre diferents comunitats ecològiques, entre un prat i un bosc, per exemple, llocs una mica marginals on entren en contacte diferents realitats, on sorgeixen tensions però també una fertilitat inesperada.

La nostra Residència d'Art i Ecologia
Ecotons CREAF- L'ESCOCESSA

2022-2023

El CREAF i la factoria creativa L'ESCOCESA han iniciat una col·laboració estable mitjançant un conveni signat per ambdues institucions. En aquest cas, la col·laboració s'emmarca en la convocatòria de projectes de recerca i experimentació artística on el CREAF ofereix un mòdul específic que ha estat anomenat Ecotons.

Convocatòria Ecotons

Ara s'obre la segona convocatòria de projectes de recerca i experimentació artística Ecotons, que ofereix un espai per a l'experimentació, l'aprenentatge, la investigació transversal i cientificocultural, aplicada a l'estudi de la biosfera i als grans reptes mediambientals d'avui, com ara el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat o la gestió de l'aigua.

Ecotons distingeix propostes individuals o col·lectives que es desenvoluparan al llarg del 2022.

Qualsevol persona o col·lectiu que compleixi els requisits de les bases es pot presentar, independentment de la seva edat, origen geogràfic o formació professional específica. La 1a fase per a la recepció de propostes ha estat oberta fins al 15 d'abril del 2022 i compta amb una dotació de 5.000 euros bruts, que es pot ampliar a 6.000 euros en el cas dels col·lectius.

Aquest va ser la nostra darrera residència CREAF - L'ESCOCESA

Residència d'Art i Ecologia 2021-2022

Diorama del bosc del futur

Els dos artistes residents en el marc de la col·laboració amb La Escocesa van ser:

La investigació artística de Carola Moujan i Agustín Ortiz Herrera al CREAF s'ha centrat en el seu interès compartit per les comunitats vegetals i la possibilitat d'especular sobre possibles transposicions dels principis sofisticats de comunicació, cooperació i interacció amb l'entorn que les plantes desenvolupen a altres àmbits.

Ambdós artistes han intentat entendre com s'organitzen aquestes xarxes de cooperació, quins paràmetres intervenen en la constitució, el desenvolupament i l'evolució.

Han pres com a base de l'estudi l'ecosistema forestal i, en particular, el bosc del Parc Natural de Collserola, a Barcelona.

Aquest treball ha estat el preàmbul i la base per al desenvolupament de Future Forest Diorama, un projecte per instal·lar una xarxa de terraris construïts dins d'objectes rebutjats. Dins de cada terrari, un sistema homeostàtic regula les condicions de vida, com ara la humitat, la temperatura i la qualitat de l'aire. Com si fossin comunitats botàniques, els terraris estan connectats entre si i controlen l'activitat circumdant a través de senzilles xarxes entre màquines, interactuant amb els participants mitjançant sons, moviments d'aire i modulacions de llum.


 

 

 

 

 

The ECOTONS artistic residency of CREAF is part of the Severo Ochoa “ULandscape” funded in 2019 by the Agencia Estatal de Investigación of the Spanish Ministry of Science and Innovation to support Research Centres of Excellence.

severo ochoa