SUMIDEROS
Projectes nacional
Durada del projecte: 
febr. 2007 a febr. 2010

Introducció

SUMIDEROS pretén: 
 
 • Quantificar l'acumulació i dinàmica del carboni al sòl, al sistema radicular i el compartiment aeri en boscos mediterranis d'alzines i roures en regeneració postincendi i plantacions de frondoses. 
   
 • Avaluar els efectes de la gestió i de la sequera sobre la capacitat de reducció d'emissions de carboni en boscos d'alzines i roures en regeneració postincendi i en plantacions de frondoses, per establir el seu potencial com a embornals de carboni per al compliment del protocol Kyoto.
   
 • Avaluar la importància de la regeneració postincendi d'alzines i roures i plantacions de frondoses com a embornals de carboni a Catalunya. 
   
 • Adaptar la informació als inventaris nacionals d'estocs de carboni.

Conclusions

En el marc del projecte s'han avaluat les relacions al·lega lomètriques d'alzines i roures, tant pel que fa a la biomassa aèria com subterrània. En col · laboració amb investigadors de l'IRTA, també s'han avaluat la biomassa d'arrels fines i de carboni i nutrients en el sòl. Així mateix, s'ha estudiat la dinàmica de les copes i l'estructura foliar d'alzines i roures, així com la respiració del sòl. Amb tota aquesta informació i la procedent de les bases de dades dels inventaris forestals s'ha pogut quantificar, a escala més gran del territori, els efectes dels grans incendis del Bages sobre la pèrdua de carboni i la seva recuperació posterior.

 • SUMIDEROS