DAISIE
Projectes Unió Europea
Durada del projecte: 
febr. 2005 a gen. 2008

Les invasions biològiques d'espècies "exòtiques" no natives són una de les majors amenaces per al benestar ecològic i econòmic del planeta.

Introducció

Els objectius generals de DAISIE són:
 
  1. Per crear un inventari de les espècies invasores que amenacen terrestre europea, d'aigua dolça i marins.
  2. Per estructurar l'inventari per proporcionar la base per a la prevenció i control de les invasions biològiques a través de la comprensió dels factors ambientals, socials, econòmics i altres involucrats.
  3. Per avaluar i resumir els, riscos econòmics i sanitaris ecològics i els impactes de les espècies invasores més esteses i/o nocives.
  4. Per utilitzar les dades de distribució i les experiències dels diferents estats membres com un marc per a la consideració dels indicadors d'alerta primerenca.
 
DAISIE és un instrument fonamental en el desenvolupament d'una estratègia paneuropea que engloba tant a l'escala geogràfica del problema i s'uneix l'estudi dels diferents tàxons en ambients marins, d'aigua dolça i terrestres. Amb accés directe a les bases de coneixement nacionals a tot Europa, les que aborden el repte d'espècies exòtiques invasores obtenir fàcilment dades sobre les espècies que són invasores o potencialment invasores en hàbitats particulars, i utilitzar aquesta informació en els seus esforços de planificació. Les dades s'han recopilat pels vertebrats, invertebrats, marins i dels organismes aquàtics navegables, així com plantes de fins a 97 països/regions (incloses les illes) a l'Europa ampliada. Més de 248 conjunts de dades han estat reunits i verificats per experts, en representació de la major base de dades sobre espècies invasores al món.
 
L'accés a aquest recurs es realitza a través de tres principals serveis de cerca:
 
  • Recerca d'informació en una de les 12.122 espècies exòtiques que passa a Europa.
  • Recerca d'un dels 835 experts en invasions biològiques a Europa.
  • Cerca regions per explorar les espècies exòtiques amenaces de tot Europa , per 81 països / regions ( incloses les illes ) i 57 zones costaneres i marines.
     
La informació fiable i detallada sobre les espècies exòtiques més invasores a Europa és una eina essencial per a la prevenció de la seva propagació i impacte, i per aplicar estratègies eficaces i apropiades de control. L'ús dels principals recursos de DAISIE sobre la distribució de les espècies no autòctones a Europa ( ~ 250 llistes de control ), s'han identificat '100 dels pitjors' alienígenes invasores a Europa, que cobreix un ampli espectre de formes de vida i que representen algunes de les pitjors espècies en termes del seu impacte sobre la biodiversitat, l'economia i la salut. Comptes d'espècies per a aquestes espècies proporcionen informació sobre la seva biologia i ecologia, hàbitat i distribució (incloent mapes detallats) , les vies d'introducció, les tendències de la invasió, els impactes i els mètodes de gestió, incloent-hi les formes de prevenció.

 

Conclusions

  • daisie