#cafèPrismàtic: Quan l'aigua dolça es torna salada: com afrontar la salinització dels ecosistemes aquàtics?
Sabies que prop d’un 28% dels rius a Espanya pateixen salinització? Factors com l’agricultura de regadiu, la mineria o les aigües residuals urbanes estan transformant ecosistemes d’aigua dolça en entorns salins, amb greus conseqüències per a la biodiversitat, l’economia i la salut humana. Aquest fenomen, documentat a l’informe Quan l’aigua dolça es torna salada (CSIC), requereix solucions que integrin coneixements ecològics, mesures de gestió i compromís de tots els agents implicats.
Què tractarem en aquest #cafèPrismàtic?
Descobrirem les causes i els impactes de la salinització als nostres rius i llacs. Coneixerem com la recerca està ajudant a quantificar-ne els efectes sobre la biodiversitat i la qualitat de l’aigua, així com les estratègies que es proposen per regular i mitigar aquest problema. També abordarem el paper de la ciutadania en la lluita contra la salinització, i com la pressió social pot promoure canvis efectius en la gestió de l’aigua.
Amb qui comptarem?
Amb en Miguel Cañedo-Argüelles (IDAEA), investigador especialitzat en l’estudi de la salinització i l’impacte sobre els ecosistemes aquàtics, i l'Eugenia Martí Roca (CEAB-CSIC), experta en ecologia fluvial i dinàmiques biogeoquímiques en rius i zones humides.
Quan tindrà lloc?
Data: dimecres5 de juny de 12 a 13 h
On: Esdeveniment online (amb emissió en directe per YouTube i opció de participació via Zoom).
Què t'emportaràs de la sessió?
- Les causes principals de la salinització: agricultura, mineria, aigües residuals industrials i urbanes, fundents de carreteres…
- Les conseqüències ecològiques i socioeconòmiques de l’excés de sal en rius, llacs i aiguamolls.
- Les estratègies que es plantegen per detectar i gestionar la salinització des de la recerca, l’administració i la ciutadania.
- Reptes i oportunitats de futur per garantir la qualitat de l’aigua dolça en un escenari de canvi climàtic.
No t’ho perdis si vols entendre millor per què l’aigua dolça es torna salada i què podem fer, des de la ciència i la gestió, per protegir els nostres ecosistemes aquàtics!