#cafèPrismàtic: Gestió forestal, canvi climàtic i aigua blava: efectes sobre el sistema fluvial
Sabies que la gestió forestal pot augmentar la provisió d’aigua en boscos de muntanya i millorar-ne la resiliència davant el canvi climàtic? Boscos molt densos consumeixen més aigua i, en conseqüència, en deixen menys disponible per als rius, embassaments i aqüífers. Actuant sobre la densitat del bosc i la composició de les espècies, podem incrementar l’anomenada “aigua blava” i reforçar la capacitat dels nostres ecosistemes forestals davant els efectes de la sequera i altres esdeveniments extrems.
- Què tractarem en aquest #cafèPrismàtic?
Ens endinsarem en el projecte HIDROBOSC, impulsat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que té per objectiu avaluar si la gestió forestal pot augmentar els recursos hídrics en rius i aqüífers. Coneixerem com la retirada selectiva d’arbres i matoll a zones de capçalera pot afavorir l’arribada d’aigua al riu, i com aquestes accions poden esdevenir una solució estructural per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.
- Amb qui comptarem?
Amb la Gemma Piqué (CTFC), recercadora postdoctoral experta en hidrologia superficial i morfologia fluvial i la Mònica Bardina (ACA), responsable de projectes orientats a millorar la planificació hidrològica i la protecció dels recursos hídrics.
Quan tindrà lloc?
Data: 5 de maig de 12 a 13 h
On: Esdeveniment online via Zoom (també en directe al canal de YouTube del CREAF).
- Què aprendràs?
- Com la gestió forestal afectaen la quantitat d’aigua disponible als rius.
- Els efectes de la gestió forestal en sistemes aquàtics i de ribera.
- El paper del projecte HIDROBOSC en el disseny de polítiques de planificació hidrològica a Catalunya.
- Com integrar aquests coneixements en la gestió local i regional, assegurant un subministrament hídric suficient fins i tot en escenaris de canvi climàtic.
T’hi esperem per descobrir com la gestió forestal pot ser una eina eficaç per millorar la quantitat i la qualitat de l’aigua, i quins efectes té en la salut dels ecosistemes i la biodiversitat!