DESFAKE CLIMA
Altres
Durada del projecte: 
jul. 2023 a jun 2025

Introducció

Desfake Clima és un projecte de cultura climàtica promogut per plataforma independent de fact-checking Verificat i el centre de recerca en ecologia CREAF, un projecte que vol promoure un nou model cultural i educatiu envers l’emergència climàtica que tingui en compte l’alfabetitzaci ó mediàtica i informacional com a base del pensament crític i la lluita contra el negacionisme climàtic.

Per fer-ho, es planteja un programa educatiu que treballa per millorar la consciència climàtica tant del professorat com de l’alumnat, que obtindran eines i recursos per fer front a la desinformació entorn al canvi climàtic. Ho faran acompanyats de periodistes experts en fact-checking, investigadores punteres que treballen a Barcelona i comunicadores del CREAF expertes en canvi climàtic. El projecte repassarà amb diferents centres públics d’educació secundària alguns dels rumors falsos o enganyosos més flagrants que predominen als debats ambientals avui en dia. Per exemple: és sostenible menjar alvocat? la faula del bistec, solucions al canvi climàtic, plantar arbres ens pot ajudar? els grans poders controlen el clima? la crisi climàtica se soluciona amb noves tecnologies? l’origen dels incendis és perquè el bosc és brut? Aquestes reflexions han de permetre un canvi de mentalitat, sensibilitzar la gent jove i accionar la joventut cap a un canvi a pensament més crític.

Per fer-ho, el projecte proposa un conjunt d’accions focalitzades en 10 centres educatius de la ciutat de Barcelona per curs i 50 docents de secundària. Combinarem la formació presencial als estudiants i en línia als docents, aprofitant la Plataforma Digital Desfake de formació de formadors (www.desfake.cat). A més a més, es coproduirà amb l’alumnat contingut per a les xarxes socials i crearem una xarxa de científiques de Barcelona per tal de donar suport a l’alumnat en aquest procés.

Verificat i CREAF, com entitats impulsores de Desfake Clima volen contribuir, d’aquesta manera, a estendre el coneixement científic i facilitar l’aprenentatge rigorós i basat en l’evidència sobre la crisi climàtica entre els adolescents de Barcelona i els seus professors, facilitant l’acció ciutadana compromesa i fomentant el debat entorn als reptes que el canvi climàtic ens planteja. Així mateix, conjuntament també volem contribuir a que la societat no caigui en el negacionisme i relativisme. 

 

  • desfake