STRESSBEE
Projectes nacional
Durada del projecte: 
set. 2022 a maig 2025

Introducció

Les abelles i altres insectes pol·linitzadors estan patint importants declivis a nivell mundial, amb greus conseqüències pels serveis de pol·linització de les plantes silvestres i cultivades. Els factors causants d’aquests declivis són  múltiples i inclouen l’exposició a plaguicides, l’estrès nutricional, el canvi climàtic i els patògens i paràsits. Cal destacar que aquests factors actuen conjuntament i que poden interactuar de forma sinèrgica. També és important tenir en compte que la majoria dels efectes causats per aquests factors són subletales, lo qual cosa dificulta l’avaluació de la importància relativa de cada un d’ells i, per tant, la implementació de mesures correctores adequades.

Objectiu

El nostre objectiu és entendre com diferents estressors interaccionen amb l’exposició a plaguicides per afectar la salut i l’èxit reproductiu de les poblacions d’abelles solitàries

Accions

En aquest projecte realitzarem una sèrie d’experiments de laboratori i camp en els que exposarem abelles solitàries (Osmia) a plaguicides en combinació amb altres factors d’estrès: l’escalfament global, la nutrició inadequada i la pressió de paràsits. Aquests experiments generaran poblacions exposades a diferents estressors i combinacions dels mateixos. Farem servir aquestes poblacions per a identificar biomarcadors moleculars (trancriptòmics) associats als diferents factors d’estrès.

En última instància, el nostre objectiu és contribuir al desenvolupament d’una plataforma de biomarcadors que puguin servir com a eina diagnòstica per avaluar la salut de les poblacions d’abelles.

Proyecto PID2021-128938OB-I00 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033/ y por FEDER Una manera de hacer Europa

  • STRESSBEE