Parc de la Fontsanta
C/Àngel Guimerà, 152
08970 Esplugues de Llobregat
España
Dirección de contacto: 
info@ritmenatura.cat
Link del evento: 
Web de l'esdeveniment
Teléfono: 
93 581 14 88

Fenomarató: la marató d'observacions naturalistes per recopilar dades sobre fenologia

Domingo, Septiembre 29, 2019

El ritme de la natura o fenologia són els canvis estacionals en les plantes i els animals que estan íntimament lligats al clima: sortida de les fulles, floració, aparició d’insectes, migració dels ocells, etc. Els científics poden obtenir molta informació sobre els efectes que el canvi climàtic produeix en els ecosistemes naturals observant com s’alteren aquests ritmes.

Pel proper diumenge 29 de setembre s’anima a tots els ciutadans interessats a sortir al carrer o al camp per realitzar observacions fenològiques per tot Catalunya. Com a activitat central, realitzarem un taller per endinsar-nos en aquest món. Tindrà lloc al Parc de la Fontsanta (Baix Llobregat) i constarà de dues parts. A la part teòrica del taller, impartida a l’aula del Parc, coneixerem el ritme de la natura o fenologia i l’impacte del canvi climàtic sobre la mateixa. S’explicarà la tasca que està duent a terme l’observatori ciutadà RitmeNatura i com qualsevol persona pot participar-hi aportant dades útils als científics (ciència ciutadana). Es farà un repàs de les espècies de plantes i ocells més adequades per seguir el ritme de la natura i en què ens hem de fixar en cadascuna d’elles –estats fenològics–. A la segona part del taller, farem una passejada pràctica per les vinyes del Parc de la Fontsanta per explicar com es realitzen aquestes observacions fenològiques i les pujarem a la plataforma Natusfera, al projecte d’observacions ocasionals de RitmeNatura.

INSCRIPCIONS

Aquesta activitat forma part de les jornades Ground Truth 2.0 Week 2019, en les quals es realitzaran activitats simultàniament en sis ciutats d’Europa i de l’Àfrica. Cada ciutat –inclosa Barcelona– és un observatori ciutadà del projecte europeu Ground Truth 2.0, que ha construït sis observatoris per demostrar la viabilitat tecnològica, la implementació sostenible i els múltiples beneficis socials i econòmics dels observatoris ciutadans. RitmeNatura és l’observatori i cas de demostració d’Espanya.

Organizado por: 
RitmeNatura (RN)