Search

Daniel Sol parla de com la urbanització fa davallar les poblacions d’ocells a ‘Muy Interesante’

Les poblacions de pardal comú (Passer domesticus), com aquest mascle posat en una teulada, estan disminuint ràpidament a tot arreu. Autor: verito (CC BY-NC 3.0)
Les poblacions de pardal comú (Passer domesticus), com aquest mascle posat en una teulada, estan disminuint ràpidament a tot arreu. Autor: verito (CC BY-NC 3.0)

L’investigador del CSIC al CREAF explica a la revista mensual aquest conflicte entre els ocells i la urbanització de zones naturals. També detalla els beneficis que aquests animals ens aporten.

En el reportatge Las aves urbanas, amenazadas. La ciudad les corta las alas, de Laura Chaparro, l’investigador del CSIC al CREAF Daniel Sol parla sobre l’impacte que tenen les ciutats i la urbanització de zones naturals sobre les poblacions d’ocells. Els quatre problemes principals que es troben aquests animals alats a les metròpolis són l’escassetat d’aliment, la dificultat de trobar llocs aptes per construir el niu, la contaminació i l’excés de soroll.

“La majoria d'ocells no estan preparats per fer front als canvis bruscos de la urbanització, i toleren malament la vida a les ciutats”

La urbanització de zones naturals comporta un canvi d’hàbitat sobtat. “La majoria no estan preparats per fer front a aquests canvis tan bruscos, i toleren malament la vida a les ciutats” concreta Daniel Sol en el reportatge. El problema és més greu del que sembla quan es constata que les poblacions d’ocells típicament urbans, com el pardal comú (Passer domesticus), disminueixen ràpidament a tot arreu. Sol posa l’exemple d’Holanda i Londres, on la població d’aquesta espècie ha caigut a la meitat des dels anys 80 en l’esmentat país i ha disminuït un 60% entre 1994 i 2014 a la capital britànica.

Però no tots els ocells surten perjudicats a les jungles d’asfalt i ciment. Segons Daniel Sol “hi ha unes quantes espècies, com coloms, estornells, merles i gavines, que aguanten bé aquests canvis”, i posa com a exemple les últimes: “la colonització de les ciutats per gavines es relaciona amb el creixement de les poblacions arran de la protecció de les seves colònies i la proliferació d’abocadors “, detalla.

Els ocells ens ajuden

Finalment, l’investigador parla sobre els beneficis que ens aporten els ocells. “Contribueixen als quatre tipus de serveis ecosistèmics –els beneficis que ens aporta la natura– reconeguts per Nacions Unides”, destaca Sol. Els ocells són una font d’aliment per a nosaltres (servei d’aprovisionament), ens ajuden a regular les plagues d’insectes i també a eliminar residus (regulació), influeixen en certs aspectes de l’art i de la ciència i proporcionen activitats com l’observació d’ocells (cultural) i, finalment, dispersen llavors i pol·linitzen plantes (servei de suport).

Podeu trobar aquest reportatge en format paper (número 436 de la revista Muy Interesante) i una versió online al web de la revista.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La sequera provoca que aquest estiu el voluntariat dels projectes de seguiment de papallones del CREAF trobin menys individus a les ciutats. Autor: Pau Guzmán.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ciutats sense papallones per la sequera i la calor 

Els experts i expertes dels observatoris de seguiment de papallones a les ciutats, l’uBMS i l’mBMS, han trobat que enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia