FenoDato
Projectes nacional
Durada del projecte: 
gen. 2015 a des. 2015

FenoDato representa una iniciativa de ciència ciutadana, que pretén implicar el públic no especialitzat en la recollida de dades fenològiques. 

Introducció

La fenologia és la ciència que estudia les fases del cicle vital dels éssers vius (p.ex. la floració dels arbres) i com estan influenciades per variacions estacionals i interanuals del clima, resultant de gran interès pel seguiment del canvi global. Pel seu estudi, es registren les dates en què tenen lloc els canvis en els cicles biològics de les espècies observades (observacions fenològiques).

FenoDato representa una iniciativa de ciència ciutadana, que pretén implicar el públic no especialitzat en la recollida de dades fenològiques. Per això es proposa l'ús de la plataforma Twitter per transmetre la informació sobre les observacions (identificació textual i amb imatges) i posteriorment afegir-les a una base de dades comuna, complementada amb un mapa interactiu interoperable per representar les dades recollides en temps real.

A més, es proposa un mecanisme de validació de les observacions a través d'una aplicació per a dispositius mòbils consistent en un joc on els usuaris són reptats a identificar espècies i fenofases (estats fenològics) primer per avaluar el seu criteri i posteriorment per comprovar la qualitat d'altres observacions.

L'acció es dirigeix al públic general no especialitzat, tot i que es focalitzarà la difusió entre els col·lectius més afins a la temàtica (centres excursionistes, agricultors, parcs naturals, establiments turístics, centres educatius, etc). Els participants disposaran d'instruccions i guies d'assessorament per garantitzar el rigor en les observacions i fomentar la cultura científica.

La idea neix de la sinergia entre la voluntat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d'ampliar la seva xarxa d'observadors i l'interès del CREAF i la UAB per contribuir al desenvolupament de tecnologies de la informació geogràfica per a la ciutadania.

Al final de l'acció, el manteniment del desenvolupament serà traspassat al SMC i el codi de la app es publicarà com a codi obert.