935812199
Oficina: C5b/028

Highly cited del 'ISI Essential Science Indicators' en ecologia/medi ambient, biologia vegetal i animal, ciències agrícoles, geociències i en el conjunt de tots els camps científics (h índex: 137 GS, i10 index: 716 i els seus treballs han rebut ca 100.000 citacions GS).

El Prof. Peñuelas és un dels ecòlegs actuals més respectats i influents del món, cap científic que treballi en ecologia global pot no interessar-se en els seus estudis. El Prof. Peñuelas és internacionalment reconegut per als seus treballs pioners en el descobriment dels mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l'oxigen que expliquen la diversitat i la distribució de les plantes aquàtiques i terrestres; el desenvolupament de tècniques de teledetecció del funcionament d'ecosistemes d'ampli ús internacional (e.g. ha codesenvolupat el PRI, Índex de Reflectància Fotoquímica, i ha desenvolupat el WBI, Índex de Banda d’Aigua, índexs de reflectància que s'han convertit en eines consolidades en el món de la teledetecció d'ecosistemes naturals i agrícoles); la posada en evidència de l'efecte del canvi global i climàtic i de la contaminació atmosfèrica sobre la diversitat; l'estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres; i el paper dels ecosistemes terrestres en el clima i funcionament global del planeta; la introducció de la metabolòmica en l’ecologia, l’estudi dels mecanismes, el funcionament i els efectes de les emissions de compostos orgànics volàtils per part de les plantes i els ecosistemes; la caracterització dels processos biogeoquímics implicats als cicles del carboni i dels nutrients; o el desenvolupament de ciència i polítiques destinades a afavorir la sostenibilitat del planeta, entre molts d’altres. Aquest treball ha conduit a una compressió crítica del paper capital de l'ecologia en la gestió de la crisis ambiental global. Ha coordinat grups de científics internacionals en la producció d'articles de gran influència en ecologia, ciències animals i vegetals, agricultura, ciències de la Terra, i sostenibilitat. El Prof Penuelas ha introduït també eines i conceptes fonamentals en ecologia com l'“elemetoma” o el  “nínxol biogeoquímic”, en  ciències -òmiques com l'“ecometabolòmica”, en teledetecció com  el '“photochemical reflectance index” o el “water index”. També té reputació internacional en altres camps com ecologia molecular, ecologia teòrica, agricultura, seguretat alimentària, sanitat humana global, o en el paper dels humans en el desencadenament del canvi global i de la crisis existencial durant l'antropocè. Aquesta experiència es reflexa en el gran nombre de discursos i sessions plenàries en universitats i centres de recerca del màxim prestigi internacional, així com en els premis i reconeixements que rep cada any. 

Els seus camps d'especialització són: ecologia global, canvi global, canvi climàtic, contaminació, atmosfera-biosfera, emissions de Contaminants Orgànics Volàtils, teledetecció, ecofisiologia vegetal, funcionaments i estructura dels ecosistemes vegetals i terrestres, ecologia química, ecometabolòmica, ecologia microbiana, macroecologia, ecologia evolutiva, biogeoquímica amb especial interès al fòsfor, sostenibilitat. seguretat alimentària i salut global.

Ha publicat 6 llibres d’ecologia, més de 1.500 articles en revistes i llibres científics (més de 1000 dels quals en revistes recollides al Science Citation Index (segons Web of Science): 93 en revistes Nature, 7 a Science journals, 13 a PNAS, 1 a National Science Review, 18 a Trends in Plant Science, 7 a Trends in Ecology and Evolution; així com en revistes científiques del més alt perfil en les línies d’ecologia i medi ambient: 79 a Global Change Biology, 26 a Global Ecology and Biogeography, 7 a Ecology Letters; de teledetecció: 15 a Remote Sensing of Environment; i de biologia vegetal: 39 a New Phytologist. 120 capítols de llibre, monografies i actes nacionals i internacionals, més de 300 articles de divulgació científica i segueix fent tasca divulgadora de la ciència a escala nacional i internacional.

Ha dirigit nombrosos projectes subvencionats per les agències científiques dels governs català, espanyol i europeu i per capital privat, entre els quals destaca la concessió d’una ERC-Synergy grant 2014-2020. Ha dirigit 50 tesis doctorals, 51 màsters, i ha tingut al seu càrrec 53 estudiants post-doctorals.

És membre de l’equip editorial de les revistes Trends in Plant ScienceEcology Letters, Global Change Biology, Global Ecology and Biogeography, New Phytologist, Remote Sensing of the Environment, Atmospheric Pollution Research, e-Forestry, Journal of Plant Ecology, Plant Ecology, Diversity and Trees. Col·labora en l’avaluació i revisió d’articles de nombroses revistes científiques de referència del màxim prestigi (e.x. Science, Nature, Nature Geoscience, Nature Climate Change, Nature Communications, Proceedings of National Academy of Sciences (USA), Trends in Ecology and Evolution, Trends in Plant Science, entre d’altres) i en l’avaluació d’instituts de recerca i projectes de diversos programes de recerca nacionals i internacionals. És membre de nombroses acadèmies i associacions científiques nacionals i internacionals.

Professor visitant o investigador visitant en més de 50 universitats i centres repartits en tots els continents, incloent les universitats de Barcelona, Los Angeles, Washington, Duke, Lancaster, Avignon, Paris, Saint Andrews, Mexico, Tokyo, Sheffield, National Center for Atmospheric Research (Boulder Colorado), Phoenix, Flagstaff, Vancouver, Boulder, Hawaii at Moana, Mèxic, Danah Latu (Borneo), Austalian National University (Canberra), Stanford, Colorado, Kuopio, British Columbia, Maryland, Católica de Chile, Northern Arizona, Tsukuba (Japan), Malaysia Sabah, Stanford, Lancaster, China Academy of Sciences, Macquarie University, NCAR Boulder, Beijing, ASU Phoenix, NAU Flagstaff, Berkeley, Stanford, Oxford, Cambridge, PNNL Richland (Washington), Antwerp University, University of Zurich, Talahua-Simiatug (Bolivar-Ecuador), Berkeley, Stanford, Cambridge,  Brno, Vienna, Birmingham, Center of Molecular Plant Biology University of Delhi, Nanjin, Beijing, Tribhuvan, Athens, Oxford, …… entre altres. Ha impartit seminaris i cursos de postgrau en diverses universitats nacionals i internacionals.

Ha rebut diverses distincions, tant nacionals com internacionals (Òmnium cultural 1975, Òmnium Cultural 1976, Comte de Barcelona 1990, NASA 1993, Ministeri de Ciència de Japó 1998, Premi Medi Ambient Institut d'Estudis Catalans-Caixa Sabadell 2008, Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2010, ERC-Synergy 2013, insígnia de plata com a membre de l’Institut d’Estudis Catalans 2014, Premio Rey Jaime I 2015, fill adoptiu de Figueres 2016, Premi Ramon Margalef en Ecologia 2016, Doctor Honoris Causaper l'Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia 2017, President del jurat dels premis Nature pel tutoratge científic 2017, Menció especial premi ciències de la terra i ambientals dels Premis Ciutat de Barcelona 2017, Chinese Academy of Sciences Distinguished Scientist 2018, Marsh Award for Climate Change Research Prize per la British Ecological Society 2018, IV Premi a l'Excel·lència Ramon Muntaner 2018, Premi Ciutat de Barcelona en Ciències de la Terra i Ambientals 2018; nomenat membre del Consell Assessor Científic de l'Ajuntament de Barcelona 2019; escollit col·legiat d'honor del Col·legi de Biòlegs de Catalunya 2019; CREAF acreditat com a centre de excel·lència Severo Ochoa 2019, nominat entre els quatre-cents científics més influents de tots els camps i entre els deu científics més influents en ciències ecològiques i ambientals (Meta-Research Innovation Center at Stanford - METRICS) 2019, escollit American Geophysical Union 2020 Fellow for his exceptional contributions in the Earth and space sciences, entre d’altres). Ha estat president de la Institució Catalana de Historia Natural (ICHN),  conseller del CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) de la Generalitat de Catalunya i des del 2019 és membre del Consell Assessor Científic de l'Ajuntament de Barcelona.

Interessos

Global ecology, Functioning and structure of Mediterranean terrestrial plants and ecosystems, ecophysiology, Macroecology and evolutionary ecology, Biogeochemistry, Biogenic Volatile Organic Compounds emissions, Chemical ecology and metabolomics, Atmosphere-biosphere, Remote sensing, Climate and global change, Pollution, Environmental sustainability, Food security.