Josep Peñuelas Reixach

Investigador
935812199
Oficina: C5b/028

Highly cited del 'ISI Essential Science Indicators' en ecologia/medi ambient, biologia vegetal i animal, ciències agrícoles, geociències i en el conjunt de tots els camps científics (h índex: 99 GS, i més de 44.000 citacions GS).

Entre els resultats dels meus estudis destaquen el descobriment de mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l'oxigen que expliquen la diversitat i la distribució de les plantes aquàtiques i terrestres; el desenvolupament de tècniques de teledetecció del funcionament d'ecosistemes d'ampli ús internacional (e.g. he codesenvolupat el PRI, Índex de Reflectància Fotoquímica, i he desenvolupat el WBI, Índex de Banda d’Aigua, índexs de reflectància que s’estan convertint en eines consolidades en el món de la teledetecció); la posada en evidència de l'efecte del canvi global i climàtic i de la contaminació atmosfèrica sobre la diversitat; l'estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres; i el paper dels ecosistemes terrestres en el clima i funcionament global del planeta; la introducció de la metabolòmica en l’ecologia, l’estudi dels mecanismes, el funcionament i els efectes de les emissions de compostos orgànics volàtils per part de les plantes i els ecosistemes; la caracterització dels processos biogeoquìmics implicats als cicles del carboni i dels nutrients; o el desenvolupament de ciència i polítiques destinades a afavorir la sostenibilitat del planeta, entre molts d’altres.

He publicat 6 llibres d’ecologia, més de 1.000 articles en revistes i llibres científics (més de 600 dels quals en revistes recollides al Science Citation Index (segons Web of Science): 36 en revistes Nature, 3 a Science, 7 a PNAS, 16 a Trends in Plant Science, 6 a Trends in Ecology and Evolution, 1 a eLife; així com en revistes científiques del més alt perfil en les línies d’ecologia i medi ambient: 41 a Global Change Biology, 15 a Global Ecology and Biogeography, 4 a Ecology Letters; de teledetecció: 13 a Remote Sensing of Environment; i de biologia vegetal: 25 a New Phytologist. 120 capítols de llibre, monografies i actes nacionals i internacionals, més de 270 articles de divulgació científica (La Vanguardia, Avui, El País, El Temps...) i segueixo fent tasca divulgadora de la ciència a escala nacional i internacional.

He dirigit nombrosos projectes subvencionats per les agències científiques dels governs català, espanyol i europeu i per capital privat, entre els quals destaca la concessió d’una ERC-Synergy grant 2014-2019. He dirigit 40 tesis doctorals, 42 màsters, i he tingut al meu càrrec 45 estudiants post-doctorals.

Sóc membre de l’equip editorial de les revistes Ecology Letters, Global Change Biology, Global Ecology and Biogeography, New Phytologist, Remote Sensing of the Environment, Atmospheric Pollution Research, e-Forestry, Journal of Plant Ecology, Plant Ecology, Diversity and Trees. Col·laboro en l’avaluació i revisió d’articles de nombroses revistes científiques de referència del màxim prestigi (e.x. Science, Nature, Nature Geoscience, Nature Climate Change, Nature Communications, Proceedings of National Academy of Sciences (USA), Trends in Ecology and Evolution, Trends in Plant Science, entre d’altres) i en l’avaluació d’instituts de recerca i projectes de diversos programes de recerca nacionals i internacionals. Sóc membre de nombroses acadèmies i associacions científiques nacionals i internacionals.

Professor visitant o investigador visitant en més de 50 universitats i centres repartits en tots els continents, incloent les universitats de Barcelona, Los Angeles, Washington, Duke, Lancaster, Avignon, Paris, Saint Andrews, Mexico, Tokyo, Sheffield, National Center for Atmospheric Research (Boulder Colorado), Phoenix, Flagstaff, Vancouver, Boulder, Hawaii at Moana, Mèxic, Danah Latu (Borneo), Austalian National University (Canberra), Stanford, Colorado, Kuopio, British Columbia, Maryland, Católica de Chile, Northern Arizona, Tsukuba (Japan), Malaysia Sabah, Stanford, Lancaster, China Academy of Sciences, Macquarie University, NCAR Boulder Beijing, ASU Phoenix, NAU Flagstaff, PNNL Richland (Washington), Antwerp University, University of Zurich, Talahua-Simiatug (Bolivar-Ecuador), Berkeley, Stanford, Cambridge, Oxford, Oslo, Oak Ridge National Laboratory, Northwest Agriculture and Forestry University of China, Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estonia, University of Ikiam, University of Vienna, University of Princeton, BELSPO Brussels, IIASA Vienna, Oxford University, Cambridge, Berkeley, Stanford…entre altres. He impartit seminaris i cursos de postgrau en diverses universitats nacionals i internacionals.

He rebut diverses distincions, tant nacionals com internacionals (Òmnium cultural 1975, Òmnium Cultural 1976, Comte de Barcelona 1990, NASA 1993, Ministeri de Ciència de Japó 1998, Premi Medi Ambient Institut d'Estudis Catalans-Caixa Sabadell 2008, Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2010, ERC-Synergy 2013, insígnia de plata com a membre de l’Institut d’Estudis Catalans 2014, Premio Rey Jaime I 2015, fill adoptiu de Figueres 2016, Premi Ramon Margalef en Ecologia 2016, entre d’altres). He estat president de la Institució Catalana de Historia Natural (ICHN) i conseller del CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) de la Generalitat de Catalunya.

Interessos

Global ecology, Functioning and structure of Mediterranean terrestrial plants and ecosystems, ecophysiology, Macroecology and evolutionary ecology, Biogeochemistry, Biogenic Volatile Organic Compounds emissions, Chemical ecology and metabolomics, Atmosphere-biosphere, Remote sensing, Climate and global change, Pollution, Environmental sustainability, Food security.

Publicacions recents