Esteu aquí

Josep Peñuelas Reixach

Investigador
935812199
Oficina: C5b/028

"Highly cited" del "ISI Essential Science Indicators" en ecologia/medi ambient, biologia vegetal i animal, ciències agrícoles i en el conjunt de tots els camps científics (h index: 96 GS, i més de 40.250 citacions GS).

Temes recents d’estudi: ecologia global, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de Compostos Orgànics Volàtils, teledetecció, ecofisiologia vegetal, funcionament i estructura dels ecosistemes terrestres, ecologia química, ecometabolòmica, macroecologia, biogeoquímica, sostenibilitat mediambiental, seguretat alimentària.

Entre els resultats d'aquests estudis, destaquen el descobriment de mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l'oxigen que expliquen la diversitat i la distribució de les plantes aquàtiques i terrestres; el desenvolupament de tècniques de teledetecció del funcionament d'ecosistemes d'ampli ús internacional (e.g. ha co-desenvolupat el PRI, Índex de Reflectància Fotoquímica, i ha desenvolupat el WBI, Índex de Banda d’Aigua, índexs de reflectància que s’estan convertint en eines consolidades en el món de la teledetecció); la posada en evidència de l'efecte del canvi global i climàtic i de la contaminació atmosfèrica sobre la diversitat; l'estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres; i el paper dels ecosistemes terrestres en el clima i funcionament global del planeta; la introducció de la metabolòmica en l’ecologia, l’estudi dels mecanismes, el funcionament i els efectes de les emissions de compostos orgànics volàtils per part de les plantes i els ecosistemes; la caracterització dels processos biogeoquìmics implicats als cicles del carboni i dels nutrients; o el desenvolupament de ciència i polítiques destinades a afavorir la sostenibilitat del planeta, entre molts d’altres.

He publicat 6 llibres d’ecologia, més de 900 articles en revistes i llibres científics (més de 600 dels quals estan en revistes incloses al Science Citation Index (segons Web of Science); 30 en revistes Nature, 2 en Science, 6 en PNAS, 151 en Trends in Plant Science, 6 en Trends in Ecology and Evolution, així com en revistes del màxim impacte en les línies d’ecologia i medi ambient: 32 en Global Change Biology, 14 Global Ecology and Biogeography, 4 en Ecology Letters; de teledetecció: 14 en Remote Sensing of Environment; i de biologia vegetal: 22 en New Phytologist), 120 capítols de llibre, monografies i actes Internacionales, 99 capítols de llibre, monografies i actes nacionals, més de 250 articles de divulgació científica (La Vanguardia, Avui, El País, El Periódico...) i segueixo fent tasca divulgadora de la ciència a escala nacional i internacional.

He dirigit nombrosos projectes subvencionats per les agències científiques dels governs català, espanyol i europeu i per capital privat, entre els quals destaca la concessió d’una ERC-Synergy grant 2014-2019. He dirigit 39 tesis doctorals, 42 màsters, i he tingut al meu càrrec 45 estudiants post-doctorals.

Sóc membre de l’equip editorial de les revistes Ecology Letters, Global Change Biology, Global Ecology and Biogeography, New Phytologist, Remote Sensing of the Environment, Atmospheric Pollution Research, e-Forestry, Journal of Plant Ecology, Plant Ecology, Diversity and Trees. Col·laboro en l’avaluació i revisió d’articles de nombroses revistes científiques de referència del màxim prestigi (e.x. Science, Nature, Nature Geoscience, Nature Climate Change, Nature Communications, Proceedings of National Academy of Sciences (USA), Trends in Ecology and Evolution, Trends in Plant Science, entre d’altres) i en l’avaluació d’instituts de recerca i projectes de diversos programes de recerca nacionals i internacionals. Sóc membre de nombroses acadèmies i associacions científiques nacionals i internacionals.

He sigut professor visitant o investigador visitant en nombrosos centres tant nacionals com internacionals, entre aquests darrers estan: Los Angeles, Washington, Duke, Lancaster, Avignon, Paris, Saint Andrews, México, Tokyo, Sheffield, Boulder, Phoenix, Flagstaff, Vancouver, Boulder, Hawaii, México, Danah Latu, Canberra, Beijing, ASU Phoenix, NAU Flagstaff, Berkeley, Stanford, Oxford, Cambridge,…entre altres. Professor titular d’Ecologia de la Universitat de Barcelona fins al 1990. També he estat involucrat en seminaris i cursos de post-grau en diverses universitats nacionals i internacionals.

He rebut diverses distincions, tant nacionals com internacionals (Òmnium cultural 1975, Òmnium Cultural 1976, Comte de Barcelona 1990, NASA 1993, Ministeri de Ciència de Japó 1998, Premi Medi Ambient Institut d'Estudis Catalans-Caixa Sabadell 2008, Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2010, ERC-Synergy 2013, insígnia de plata com a membre de l’Institut d’Estudis Catalans 2014, Premio Rey Jaime I 2015, fill adoptiu de Figueres 2016, Premi Ramon Margalef en Ecologia 2016, entre d’altres). He sigut president de la Institució Catalana de Historia Natural (ICHN) i conseller del CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) de la Generalitat de Catalunya.

Interessos

Emissions biogèniques de COVs, Contaminació atmosfèrica, Funcionament i estructura dels ecosistemes terrestres, Ecologia química i metabolomica, Macroecologia i ecologia evolutiva

Ecologia global, Ecofisiologia, Biosfera-atmosfera, Teledetecció, Ecologia química

Publicacions recents