Search

Noves propostes per entendre com funciona la vegetació del planeta

Bosc de coníferes. Public Domain.
Bosc de coníferes. Public Domain.

Un equip internacional –amb l’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas– explora els factors decisius del comportament vegetal i com incloure’ls als models predictius. El resultat es publica a Nature Plants i vol millorar la comprensió del cicle global del carboni i els serveis ecosistèmics i el seu futur si els boscos canvien pel canvi climàtic. 

“Hem demostrat que si representem els principis d’evolució, autoorganització i maximització d’entropies (l’organització aleatòria d’alguns processos naturals) en els models,  podrem predir millor el comportament de les plantes complexes i la vegetació en general en relació amb els canvis ambientals”, explica Josep Peñuelas.

Aquests factors ja s’han utilitzat anteriorment per separat per entendre aspectes concrets del funcionament de les plantes. Però les implicacions que tenen quan es combinen encara no s’havien analitzat a fons. Aprofundir-hi és important per conèixer millor com afectarà el canvi climàtic a aquestes dinàmiques. 

Podeu llegir la investigació Organizing principles for vegetation dynamics a l’article que ha elaborat l’International Institute for Applied Systems Analysis, l’institut austríac que l’ha liderat.

Article de referència:

Franklin O, Harrison S, Dewar R, Farrior C, Brännström A, Dieckmann U, Pietsch S, Falster D, Penuelas J, et al. (2020). Organizing principles for vegetation dynamics. Nature Plants DOI: 10.1038/s41477-020-0655-x

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia