Search

Nou impuls per augmentar la presència del CREAF en l’esfera europea del sector forestal

El CREAF confia plenament en la cooperació científica i, en aquesta línia, cada cop s’internacionalitza més. Aquesta tardor l’Olga Roig i en Josep Maria Espelta han assistit a trobades sobre el sector forestal i polítiques ambientals a tot el món, des del Regne Unit fins al Líban. Us en fem un resum!

Crèdit: Olga Roig.
Crèdit: Olga Roig.

El 2019 està essent un any d’activitat intensa del CREAF en l’esfera europea de la Recerca-Desenvolupament-Innovació (RDI) del sector forestal. L’assistència a conferències supranacionals i el treball actiu amb l’Institut Europeu Forestal (European Forest Institute, EFI) i la Plataforma Tecnològica Forestal Europea (FTP) a través seu node estatal, està permetent augmentar la presència del CREAF en aquest àmbit. També el contacte amb universitats i centres de recerca està facilitant diversos col·laboracions efectives en el marc de l’Horizon 2020. L’investigador Josep Maria Espelta i Olga Roig, responsable d’Internacionalització, han liderat aquesta línia en continu creixement.

La reunió anual de l’EFI es va centrar en el seu autogovern i la cooperació amb la Xina

Del 18 al 20 de setembre va tenir lloc a Aberdeeen (Regne Unit) la conferència anual de l’EFI, que enguany s’organitzava amb el James Hutton Institute. La trobada va reunir més de 80 participants per parlar sobre el programa de govern de l’entitat i debatre els plans de futur, la presa de decisions i la creació de xarxes en el món forestal. Un altre dels punts de mira va ser la importància de cooperar amb la Xina. El propi director de l’EFI, Marc Palahí, deia “som una xarxa de recerca forestal molt dinàmica. Però no serà suficient en el futur per abordar els reptes de la societat. EFI necessita ser una plataforma on la ciència forestal compleixi altres disciplines, compleixi polítiques, mitjans de comunicació i negocis”.

D’esquerra a dreta, els representants dels centres espanyols que van participar en la Conferència:  CREAF (Catalunya), NEIKER-Tecnalia (País Basc), XERA-Xunta de Galicía (Galicía), CESEFOR (Soria) i al centre el Director d’EFI, Marc Palahí i d’EFI-Med, Inazio Marínez de Arano.
D’esquerra a dreta, els representants dels centres espanyols que van participar en la Conferència: CREAF (Catalunya), NEIKER-Tecnalia (País Basc), XERA-Xunta de Galicía (Galiza), CESEFOR (Soria) i al centre el Director d’EFI, Marc Palahí i d’EFI-Med, Inazio Marínez de Arano. Crèdit: Olga Roig.

En Josep Maria Espelta serà assessor de la Plataforma Tecnològica Forestal Espanyola

El passat 3 d’octubre va tenir lloc a l’Institut Tecnològic AIDIMME una reunió per al rellançament de la Plataforma Tecnològica Forestal Espanyola, en què van participar associacions empresarials i centres de recerca d’àmbit nacional i de diversos països de l’estat. Pel moment, la plataforma està integrada per les tres principals cadenes de valor del sector: forestal, cel·lulosa i paper i fusta i productes derivats, amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat del conjunt del sector. Així mateix, volen reforçar les cadenes de valor mitjançant la recerca, el desenvolupament i la innovació i posar en valor la importància que té el món forestal, des d’un punt de vista econòmic, social i mediambiental, que constitueixen els tres pilars bàsics de la sostenibilitat.

La nova Plataforma Tecnològica Forestal Espanyola vol trobar una estratègia definida per a la recerca a mitjà i llarg científic en el sector forestal de l'Estat i Europa.

La plataforma vol desenvolupar una agenda estratègica de recerca a mitjà i llarg termini per tal d’ajudar a definir les línies prioritàries d’R+D+I que s’emmarquin en les estratègies tant de l’estat espanyol com d’Europa, susceptibles de ser recolzades per les diferents administracions públiques en benefici del sector i de la societat en general. De fet, es constitueix com a Grup de Suport Nacional d’un organisme més gran: la Plataforma Tecnològica Forestal Europea, amb seu a Brussel·les. D’aquesta manera, contribuirà amb les seves aportacions a la visió del que ha de ser el sector forestal i les seves indústries derivades en l’any 2040.

Entre els acords adoptats es troba traslladar al Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) el suport de la plataforma estatal a un possible associació europea, la “Future Forests and Forestry: Strengthening trans-national R&R Cooperation in the forest-based sector and beyond“. En el cas que la Comissió Europea ho aprovi, permetrà la col·laboració entre els països que s’adhereixin a aquest grup, amb fons específics destinats a projectes de R+d en l’àmbit forestal.

A la reunió també es va triar com a president a Mariano Pérez Camps, Director d’AIDIMME, entitat en la qual recau la Secretaria de la Plataforma; Josep Maria Espelta, investigador del CREAF, entrarà a formar part del Consell Assessor de la Plataforma Forestal Espanyola i del Grup Nacional de Suport de la Plataforma Forestal Europea.

Membres de la Plataforma Tecnológica Forestal Española (PTFE) a la seu d'AIDIMME a Paterna (València). Crèdit: Olga Roig.
Membres de la Plataforma Tecnológica Forestal Española (PTFE) a la seu d’AIDIMME a Paterna (València). Crèdit: Olga Roig.

La participació a la Sixth Mediterranean Forest Week obre la porta a noves col·laboracions europees i catalanes

El CREAF va ser present, a través de la seva responsable d’Internacionalització, l’Olga Roig, a la sisena Mediterranean Forest Week, una trobada de tota una setmana dedicada a conèixer de primera mà les polítiques que s’estan duent a terme en el sector forestal de la Mediterrània, les iniciatives que es promouen i les oportunitats de finançament, entre d’altres. A més del nostre consorci, de Catalunya hi van ser presents el CTFC-UdL i l’EFI Med.

L’esdeveniment es va celebrar de l’1 al 5 d’Abril a Brummana (Líban) i explica la mateixa Olga que “va ser una excel·lent oportunitat per fer networking i identificar els actors clau i els socis potencials per poder muntar projectes de recerca que resoluguin problemes comuns en el països de la Mediterrània”. Fruit dels contactes fets en aquest viatge, per una banda, l’investigador del CREAF Josep Maria Espelta participarà en una proposta europea i per l’altra, el CREAF i EFI Med han establert unes trobades periòdiques que han de servir per reforçar la col·laboració entre els dos centres en les àrees de recerca de confluència.

Participants de la Mediterranean Forest Week a Brummana. Crèdit: Olga Roig.
Participants de la Mediterranean Forest Week a Brummana. Crèdit: Olga Roig.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia