Search

MENFRI i altres projectes europeus reforcen el potencial d’innovació del Marroc

Innovation Week en Casablanca
Innovation Week en Casablanca

El projecte MENFRI liderat pel CREAF va participar en la organització de la primera Setmana de la Innovació que es va dur a terme a Casablanca, Marroc, el passat mes de març. A continuació us fem la crònica de l’esdeveniment. 

Innovation Week en Casablanca
Innovation Week en Casablanca

“El més difícil és aconseguir un equilibri entre oferta i demanda en matèria d’investigació i de col·laboració per a la innovació, però quan els nostres investigadors marroquins s’integren en projectes europeus, l’intercanvi i la cooperació entre les dues ribes de la Mediterrània donen lloc a projectes excel·lents “. Aquestes paraules van ser pronunciades per Dalila Loudyi, antic punt de contacte nacional del Marroc per als projectes ambientals europeus, durant la Setmana de la Innovació, que va tenir lloc a la Casablanca del 3 al 5 de març del 2015.

La Dra. Loudyi no va ser la única testimoni d’un esdeveniment que va corroborar que la cooperació internacional en recerca i innovació pot ser un factor determinant per enfortir les relacions entre la Unió Europea i els països mediterranis, així com per crear creixement. L’esdeveniment va oferir seminaris, cursos i una sessió de brokerage, va aconseguir reunir diàriament més de 50 participants entre investigadors, empresaris i representants de les administracions públiques d’arreu del Marroc (Tànger, Tetuan, Mohammedia i Marràqueix) però també de l’estranger, entre ells representants d’organitzacions franceses, tunisianes, libaneses i britàniques. Tots treballant junts per eliminar barreres i aconseguir la innovació cap a un desenvolupament local i sostenible en diferents camps com l’energia, la silvicultura i la salut.

Enrique Doblas, investigador del CREAF i coordinador de MENFRI, va explicar com va néixer aquesta idea mentre organitzava la Setmana de la Innovació. “Dins del nostre propi projecte, estem identificant les principals problemàtiques del sector forestal mediterrani: els impactes del canvi climàtic, les barreres a la iniciativa empresarial, les qüestions de gènere, la manca d’incentius públics, etc. Els nostres socis de la UE i el Magrib, involucrats en projectes d’energia, agricultura o aigua, han trobat barreres molt similars. Per tant, hem decidit col·laborar i hem creat aquest esdeveniment on els investigadors, polítics, empresaris i comunitats locals de la Mediterrània es reuneixen, discuteixen i intercanvien coneixements i bones pràctiques sobre investigació i desenvolupament. Considerem que aquest és un pas crucial cap a una investigació i una col·laboració mediterrània més forta i unida, amb la finalitat d’abordar els problemes comuns que se’ns presenten”.

Creiem que tots aquests esforços contribuiran a garantir que la silvicultura mediterrània es consideri un sector innovador, sostenible, just, econòmicament viable i creador de treball.

Siham Hamidi del Ministeri d’Educació Superior i Investigació Científica del Marroc va recolzar la necessitat d’aquest tipus d’esdeveniments: “Cal que desenvolupem la capacitat dels nostres investigadors per redactar la seva pròpia proposta de projecte, en resposta a la demanda de suggeriments de la Comissió Europea “, va explicar. “Tenim molt a aportar en la investigació mediterrània. Per això, el nostre Ministeri té l’objectiu de difondre la informació entre els investigadors marroquins, amb la finalitat de donar-los a conèixer les oportunitats existents com Horizon 2020”, ha afegit.

“Enfortir la cooperació de la UE en ciència, recerca i innovació a la Mediterrània és una manera de crear creixement, alhora que afrontem els reptes globals com el canvi climàtic i actuem amb una massa crítica”, va dir Tomàs Matraia, oficial de polítiques per a la “Southern European Neighbourhood and Àfrica” ​​a la Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea. “Però va més enllà d’això”, va continuar. “Es tracta d’invertir en capital humà mitjançant l’intercanvi de propietat intel·lectual i reforçar la confiança mútua, mentre construïm relacions més sòlides al voltant de la conca mediterrània per a les generacions actuals i les properes. Els projectes R2I com MENFRI són eines eficaces per unir a investigadors, a empresaris ia la societat civil, i fer-los treballar en objectius comuns “.

La cooperació internacional en recerca i innovació també dóna suport a la política exterior de la UE i promou el desenvolupament local i sostenible, al mateix temps que crea oportunitats en què tots guanyen. 

“MENFRI està organitzant unes activitats noves de formació i de desenvolupament de capacitats multidisciplinàries al Marroc per a novembre de 2015 i a Tunísia per a maig de 2016”, diu Doblas. “La certificació forestal i el suport específic a les dones que viuen en zones rurals i que treballen en la silvicultura i en sectors relacionats seran els temes centrals”, afegeix Doblas, “MENFRI ja està col·laborant amb PEFC internacional (Programa per al Reconeixement de la Certificació Forestal) i està explorant una cooperació més a fons amb la Delegació de la UE al Marroc. Creiem que aquesta acció aplanarà el camí per a la creació de llocs de treball i també donarà suport al desenvolupament local “.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Notícies
Veronica Couto Antelo

Eriçó a la fuga

Els eriçons de mar o garotes són animals herbívors, claus en la xarxa tròfica del fons marí. Van pasturant intensivament i mantenen aquests ecosistemes en

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia