Search

Durant l’estiu els boscos emeten més concentració de monoterpens, les fragàncies relacionades amb la salut de les persones

Montseny. Autor: Pixel (Wikimedia Commons)
Montseny. Autor: Pixel (Wikimedia Commons)

Un estudi de l’ICTA, el CREAF, el CTFC i la UAB caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani. Les concentracions màximes de monoterpens, els compostos orgànics volàtils relacionats amb la salut humana, es produeixen al juliol i agost, a primera hora del matí i de la tarda.

La recerca Human Breathable Air in a Mediterranean Forest: Characterization of Monoterpene Concentrations under the Canopy realitzada per l’investigador Albert Bach, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha comprovat que els monoterpens que emeten les plantes dins d’un alzinar tenen nivells màxims durant el juliol i l’agost. Els monoterpens són les fragàncies que emeten les plantes per comunicar-se, fer fora depredadors o captar l’atenció dels pol·linitzadors, entre d’altres. Són compostos orgànics volàtils actualment en estudi per les seves propietats antiinflamatòries, neuroprotectores i antitumorogèniques. En la recerca hi han col·laborat els investigadors del CREAF Joan Llusià, Iolanda Filella i Josep Peñuelas, juntament amb altres del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i del Departament de Geografia de la UAB.

L’estudi,  impulsat per la Fundació Bancària La Caixa i publicat a l’ International Journal of Environmental Research and Public Health, demostra que al bosc podem trobar aquests compostos a l’aire d’una forma molt variable. N’hi haurà més o menys depenent de l’estació de l‘any i l’hora del dia, sobretot segons la temperatura que faci, la radiació solar i la humitat. De fet, l’estudi ha comprovat que les màximes concentracions es produeixen durant el juliol i l’agost a primera hora del matí (de 6 a 8h) i de la tarda (de 13 a 15h), quan fa més calor i sol.

Els resultats suggereixen que, durant l’estiu, les persones que caminen per aquest tipus de boscos estarien subjectes a una major absorció potencial de monoterpens en el seu torrent sanguini, especialment a primera hora del matí i a partir del migdia. Les concentracions obtingudes són similars o majors que en d’altres estudis que han demostrat la relació entre aquests compostos i la salut de les persones, no només al laboratori sinó també al bosc.

Bosc i salut

Quan estem en contacte amb el bosc experimentem una sèrie d’efectes en la nostra salut en general: als sistemes cardiovascular, immunitari, respiratori i nerviós, als que s’hi afegeixen canvis en el benestar fisiològic i psicològic.

Tot i el seu paper rellevant al binomi bosc-salut, aquests compostos han estat poc estudiats per sota de la copa dels arbres, que és on té lloc la interacció amb les persones.  Per això, aquest estudi pioner obre un nou marc de recerca als boscos mediterranis i constitueix una aportació important per a la comunitat científica i de la sanitat pública.

Més informació: Bach, A.; Yáñez-Serrano, A.M.; Llusià, J.; Filella, I.; Maneja, R.; Penuelas, J. (2020). Human Breathable Air in a Mediterranean Forest: Characterization of Monoterpene Concentrations under the Canopy. International Journal of Environmental Research and Public Health. https://doi.org/10.3390/ijerph17124391

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia