Search

Comença MIDMACC, un projecte europeu per a revitalitzar les zones de muntanya i fer-les més resistents al canvi climàtic

El projecte, finançat pel programa LIFE,  es desenvoluparà a les zones de  muntanya mitjana, entre els 500 i els 1000m d’alçada. En aquestes àrees, el consorci liderat pel CREAF vol recuperar zones de pastures, introduir vinyes i gestionar el bosc per a la prevenció d’incendis forestals, entre d’altres accions.

Alzines_Roures

Les zones de muntanya del sud d’Europa són molt sensibles al canvi climàtic. A les zones de muntanya mitjana, ja és un fet evident que hi ha menys aigua disponible, que les sequeres són més llargues i severes, i que la freqüència d’incendis forestals està augmentant. A més a més, són zones que pateixen una despoblació progressiva per manca d’oportunitats. En aquest context neix el projecte LIFE MIDMACC, Mid-mountain adaptation to climate change, un projecte liderat pel CREAF, i que té com a objectiu esperonar  el desenvolupament local d’aquestes zones i, alhora, gestionar aquests paisatges per fer-los més resistents al canvi climàtic.

LIFE MIDMACC treballarà en zones de muntanya mitjana al sud dels Pirineus: a la Rioja, a l’Aragó i a Catalunya (en concret, a la zona de l’Albera). En aquests territoris s’implementaran mesures per a gestionar el paisatge que, alhora, millorin llur  desenvolupament socioeconòmic i incrementin la resiliència als impactes del canvi climàtic.

En aquests territoris s'implementaran mesures per a gestionar el paisatge que, alhora, millorin llur  desenvolupament socioeconòmic i incrementin la resiliència als impactes del canvi climàtic.

Seran mesures pensades per a promoure tres activitats agro-silvo-pastorals que ja eren comunes  en aquestes zones en èpoques passades: recuperar pastures on ara hi ha matollars, fent-hi estassades i introduint-hi ramaderia extensiva; gestionar el bosc per a la prevenció d’incendis, també amb l’ajut de la ramaderia extensiva; i introduir vinyes en zones de muntanya.

Recuperar un paisatge en forma de mosaic

Un dels focus del projecte és la recuperació del paisatge combinat, on el bosc, els conreus i les pastures siguin les “peces” d’un mosaic agro-silvo-pastoral. Un paisatge mixt que és capaç d’aportar una major biodiversitat, que aporta més serveis ambientals o ecosistèmics vitals per a la societat i que és més sostenible i resilient al canvi climàtic. “En les darreres dècades, aquest mosaic s’ha anat perdent progressivament a causa de l’abandonament rural i la reducció de l’activitat socioeconòmica, fet que ha provocat que  les zones de pastura i cultiu en desús hagin passat a bosc o matollar amb la conseqüent  homogeneïtzació del paisatge”, comenta Diana Pascual, una de les coordinadores del projecte.

El projecte també quantificarà els beneficis d’aplicar aquestes mesures d’adaptació, des d’un punt de vista ambiental i econòmic, en les tres àrees estudiades. Així, podrà oferir recomanacions al sector agroforestal i coordinar polítiques amb les administracions públiques. “Com a producte final del projecte, elaborarem una guia per a l’adaptació de les zones de muntanya mitjana, vàlida i replicable  en d’altres regions muntanyoses del sud d’Europa”, conclou Eduard Pla, l’altre coordinador.

El projecte compta amb la participació de diferents actors vinculats als territoris on s’implementarà el projecte, que es coordinaran a través de diferents comitès territorials . En aquests comitès hi haurà representants del sector agrícola i forestal, de l’administració local i autonòmica, de l’àmbit de la recerca, d’associacions ambientalistes i de la societat civil.

A més a més del CREAF, que coordina el projecte,  hi ha la participació com a socis beneficiaris de l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), l’IRTA, l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC-CTP), l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Saragossa (UNIZAR) i la Universitat de la Rioja (UR). El projecte va començar aquest estiu i té una durada de 5 anys. La Comissió Europea, a través del Programa LIFE (Adaptació al Canvi Climàtic) aporta 1.427.639 €.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Cabres i ovelles pasturant al bosc. Imatge: Josep Maria Saurí
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ramaderia, bosc i foc en una jornada a Collbató 

El passat 15 de febrer es va coordinar una trobada per co-dissenyar com ha de ser el model de pastura al bosc perquè sigui compatible alhora per la pagesia i la conservació de la natura. Es van reunir més de 25 persones de tots els sectors implicats: pastura, investigació, gestió de la propietat i associacions forestals.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia